Goniec

Switch to desktop Register Login

Prawo imigracyjne

Prawo imigracyjne

sobota, 25 kwiecień 2015 12:48

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Długie macki

Napisane przez

Kiedy Trocki przegrał polityczną batalię o spadek po Leninie, wyniósł się do Meksyku, gdzie w willi chronionej jak twierdza, zamierzał dożyć swoich dni. Ale macki Generalissimussa Stalina i tam go dosięgły. Podobny los spotkał byłego agenta, już rosyjskiej bezpieki, który został otruty w środku Londynu z polecenia Moskwy.

Wydawałoby się, że takie wydłużone ramiona sięgają po wielkich, a co najwyżej średnio ważnych z punktu widzenia Moskwy, którzy narazili się panującym w danym okresie na Kremlu. Zmiana ustroju nie ma znaczenia. Dopóki Rosja czuje się wielka, ważna, dobrze uzbrojona, stara się oplatać swoimi mackami cały świat. A oto dowód.

Życie Vadima mogło przebiegać bez większych zakłóceń. Urodził się w Leningradzie, ale życie dorosłe rozpoczął już w St. Petersburgu. W tym samym miejscu, ale w cokolwiek zmienionej rzeczywistości. Rodzice jego rozwiedli się, gdy miał dziesięć lat. Od tego czasu mieszkał z matką, która skoncentrowała całą swoją miłość, całe plany życiowe na tym jedynaku. Vadim ukończył szkołę średnią i zaraz upomniało się o niego wojsko. Został wcielony do wojsk ochrony pogranicza. Kiedy kończył pierwszy rok dwuletniej obowiązkowej służby, został poinformowany, że na drugi rok zostaje skierowany do Czeczenii, do zabezpieczenia granic mocarstwa rosyjskiego, w taj walczącej o niezależność republice. Był to okres najostrzejszych walk, wyniszczających w sposób okrutny obie strony. Po stronie rosyjskiej ginęło wielu żołnierzy, którzy pod przymusem byli kierowani do prowadzenia tej "brudnej wojny".

sobota, 25 kwiecień 2015 14:48

Zezwolenie na wlot dopiero w 2016

Napisane przez

Izabela EmbaloPosiadamy już więcej informacji o wprowadzeniu elektronicznego zezwolenia na wjazd (electronic travel authorization) dla obywateli niektórych krajów, chcących podróżować do Kanady.

Wymóg będzie dotyczył podróżnych z krajów, których obywatele są zwolnieni z wymogu wizowego. Obecnie rząd zapowiada wprowadzenie nowego wymogu prawnego w marcu 2016 roku.

Niektóre kraje, także USA, wprowadziły już taki system. Nowy wymóg i kontrola graniczna turystów ma na celu wyłapanie osób, które na przykład posiadają rekord kryminalny i nie powinny być, według kanadyjskiego prawa imigracyjnego, turystami w Kanadzie. Powodów odmowy wlotu czy wjazdu do Kanady może być oczywiście więcej. Zezwolenie na wjazd nie będzie kosztowne, turyści będą musieli zapłacić tylko 7 dolarów. Zezwolenie będzie ważne na 5 lat, chyba że paszport turysty będzie wygasał wcześniej.

Nowy, przyszłoroczny wymóg nie będzie obowiązywał obywateli takich krajów, jak USA, osób jedynie przesiadających się w Kanadzie, turystów, którzy posiadają już ważną wizę kanadyjską.

Studenci i pracownicy zagraniczni podróżujący do USA także nie będą musieli starać się o zezwolenie na wlot.

Około 74 proc. turystów odwiedzających Kanadę to obywatele zagraniczni zwolnieni z wymogu posiadania wizy wjazdowej (w tym także obywatele polscy). Jako ciekawostkę dodam, że z wymogu elektronicznego zezwolenia będzie także zwolniona brytyjska rodzina królewska.

Tysiące turystów z krajów bezwizowych jest zatrzymywanych na granicy i zawracanych. Jak wspomniałam, powody są różne, np. podejrzenie nielegalnego zatrudnienia, kryminalny rekord, zły stan zdrowia. Koszty deportowania turystów z granicy są zbyt wysokie.

Podróżujący do Kanady także są narażeni na duże koszty, wielu opłacających drogie bilety nigdy nie miało możliwości zwiedzić Kanady czy spędzić trochę czasu z rodziną, gdyż kanadyjskie władze nie wyraziły zgody na przekroczenie granicy. Nie zawsze decyzje te były sprawiedliwe. Wprowadzenie nowego systemu zezwoleń na przybycie do Kanady ma na celu zmniejszenie ilości akcji porządkowych. Turyści będą też spokojniejsi, ponieważ zezwolenie wydane elektronicznie będzie jakby w pełnym sensie gwarancją na przekroczenie granicy, choć będziemy musieli jeszcze poczekać na to, by zaobserwować, jak zafunkcjonuje nowy system.

Osoby posiadające kryminalny rekord powinny się dowiedzieć na temat uzyskania kryminalnej rehabilitacji. Uzyskanie pozytywnej rehabilitacji jest zatarciem wyroku w świetle prawa kanadyjskiego i zezwoli turyście na wlot do Kanady.

Izabela Embalo
licencjonowany
doradca imigracyjny
Commissioner of Oath

OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY – SPONSORSTWEM RODZINNYM, POBYTEM STAŁYM, WIZĄ PRACY, STUDIÓW LUB INNĄ PROCEDURĄ IMIGRACYJNĄ, NA PRZYKŁAD ODDALENIEM DEPORTACJI CZY PRZEDŁUŻENIEM POBYTU CZASOWEGO, PROSIMY O KONTAKT: TEL. 416 5152022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.emigracjakanada.net

piątek, 17 kwiecień 2015 14:03

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Hobbysta

Napisane przez

Zwykle hobby czy dodatkowe zainteresowania człowieka powinny go rozwijać, wzmacniać, dodawać barwy jego życiu. Sport powinien zapewnić lepsze samopoczucie, czytanie ciekawych książek – rozwinąć intelekt. Czasami jednak bywa inaczej.

Pamiętam pewnego adwokata z Polski, zapalonego narciarza. Na nartach, jako amator, potrafił zrobić wszystko, w tym skoki z małej skoczni, z obrotem w powietrzu. Któregoś jednak dnia, zamiast dość szerokim zjazdem z Małej Kopy, wybrał ścieżkę biegnącą wśród lasu. W pewnym momencie, zamiast zrobić lekki skręt, pojechał prosto i wyrżnął w skałę. Wykręcił nogę o 180 stopni i po kilkumiesięcznym kuśtykaniu z nogą w gipsie, pozostał na całe życie częściowym inwalidą.

piątek, 17 kwiecień 2015 15:55

Przedłużenia pobytu turystycznego

Napisane przez

Izabela EmbaloZbliża się okres wzmożonego ruchu turystycznego. Warto zatem przypomnieć Państwu możliwości przedłużenia pobytu czasowego, ponieważ dość często zdarza się, że urzędnik na granicy zezwolił jedynie na krótki pobyt turystyczny, a turysta chciałby pozostać w Kanadzie z rodziną lub znajomymi dłużej.

Jeśli turysta otrzymał jedynie pieczątkę z datą wlotu, może pozostać w Kanadzie turystycznie przez sześć miesięcy. Pobyt można przedłużyć na terenie Kanady korespondencyjnie lub elektronicznie. Nie ma opcji osobistego spotkania-przedłużenia pobytu czasowego w lokalnym biurze.

Jeśli kanadyjski urząd zezwolił na krótszy okres pozostania i wówczas, jeśli czasowy pobyt na granicy wydany został z restrykcją-adnotacją urzędową, która jest nakazem stawienia się do odlotu na lotnisku, nadal można poprosić o dłuższe zezwolenie, i nawet w sytuacji posiadania restrykcji wizowej pobytu czasowego. Niektóre osoby są tak już przestraszone, że nie znają swoich praw, a także nie wiedzą, na co zezwala kanadyjskie prawo. Decyzja urzędnika na granicy nie musi być ostateczna.

Jak zatem przedłużyć pobyt czasowy? Turysta musi wysłać specjalną petycję do urzędu imigracyjnego. Opłata skarbowa uległa zmianie, obecnie wynosi sto dolarów od osoby.

Niedawno zmieniły się formularze o przedłużenie wizy, są o wiele dokładniejsze, turysta jest nawet pytany, czy pracuje lub kiedykolwiek pracował bez autoryzacji w Kanadzie. Należy także podać powód wizyty-dłuższego pozostania oraz kto jest gospodarzem w Kanadzie i jakie posiada się zabezpieczenie finansowe. Jeśli rodzina gwarantuje mieszkanie i wyżywienie, nie jest konieczne, by wykazać się odpowiednimi funduszami, zalecam wówczas dołączenie listu od kanadyjskich "sponsorów".

Uwaga – ważna informacja. Od momentu wysłania podania o przedłużenie pobytu turystycznego do momentu otrzymania pisemnej decyzji TURYSTA POZOSTAJE W KANADZIE LEGALNIE (implied status). Na decyzję można czekać dość długo, więc nie należy się martwić, że praktycznie pierwsze zezwolenie na pobyt już wygasło, gdyż prawo chroni wnioskodawców w ten sposób, że w trakcie oczekiwania na decyzję (wizę czasową) turysta ma prawo pozostać na terenie Kanady. Nie należy też wysyłać oryginału paszportu, jedynie kopię strony głównej i strony z adnotacjami urzędu kanadyjskiego. Oczywiście należy zatrzymać dowody wysłania podania i opłaty za przedłużenie wizy. Informacja o wysyłce dokumentów dopiero po jakimś czasie widnieje w systemie komputerowym i jeśli wcześniej ktoś będzie sprawdzony na przykład przez policję w sytuacji nieposiadania ważnej wizy – może dojść do aresztowania. Dlatego ważne jest, by udokumentować swoją legalność.

Przedłużenie wizy – osobny dokument – wysyłane jest także pocztą. Decyzje negatywne są wysyłane najczęściej e-mailem. Paszport musi być ważny, także na okres przedłużenia wizy czasowego pobytu. Brak ważnego paszportu jest powodem odmowy wizy turystycznej. Prawo zezwala nawet na kilkakrotne przedłużenie wizy turystycznej, jednak osoba odwiedzająca Kanadę za każdym razem musi opisać powody pozostania i swoją sytuację finansową.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny
tel. 416 5152022
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

piątek, 10 kwiecień 2015 12:26

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Poradnictwo

Napisane przez

Często, ze zwykłej życzliwości, udzielamy tym mniej doświadczonym czy mniej zaradnym dobrych rad. Sami też z tego korzystamy. Czy je wykorzystujemy, czy też nie, to już zależy od nas samych. Dobrych rad udzielają też, za pieniądze, profesjonaliści: adwokaci i agenci imigracyjni.

Stefan był synem przesiedleńców z dawnych krańców wschodnich Polski, na skraj zachodni. Pracował w dawnej, poniemieckiej fabryce, która została zrujnowana przez artylerię sowiecką, a z kolei resztki ruchomości tej fabryki zostały wywiezione przez zwycięzców na wschód. Jego ojciec odbudowywał tę fabrykę produkującą sprzęt gospodarstwa domowego, a syn uczestniczył w jej stałej modernizacji i unowocześnianiu. Był technikiem i swoją karierę w tym zakładzie zakończył na stanowisku specjalisty od napraw gwarancyjnych.

piątek, 10 kwiecień 2015 15:36

Tylko cztery lata

Napisane przez

Izabela EmbaloWielu zagranicznych pracowników, najczęściej niewykwalifikowanych, musiało odlecieć z Kanady, ponieważ skończyły się ich wizy pracownicze. Obecne prawo nakłada dość poważne restrykcje na pracowników zagranicznych i zezwala na jedynie cztery lata pracy w Kanadzie. Pracownicy mogą powrócić po następnych czterech latach, by ponowić zatrudnienie w Kanadzie. Reguła ta, bardzo uciążliwa dla wielu pracodawców niemogących znaleźć odpowiedniej kadry, ma jakby zagwarantować interes Kanady, choć ja osobiście nie zgadzam się z tym propagowanym przez rząd postulatem.

Rozumiem, że rząd Kanady chce, by najpierw pracę otrzymywali kanadyjscy obywatele lub stali rezydenci, ale jak się okazuje, wielu kanadyjskich pracodawców ma duże trudności ze znalezieniem odpowiedniej kadry. Około tysiąca zagranicznych pracowników w Kanadzie otrzymało nakaz opuszczenia, ponieważ nie ma już możliwości przedłużenia wiz po czterech latach. Jak wyjaśnia ministerstwo, imigranci powinni w tym czasie uregulować swój status i uzyskać pobyt stały. Nie jest to jednak takie proste, ponieważ wielu z nich nie może uregulować swojego statusu bez odpowiedniego procesu sponsorowania pracodawcy, niektórzy nie mogą uzyskać pobytu stałego jedynie dlatego, że zbyt trudno zdać jest egzamin z języka angielskiego. Od reguły czterech lat zwolnieni są pracownicy profesjonaliści, także osoby, które otrzymały wizy pracy na podstawie wizy studenckiej, a także przy złożeniu podania o sponsorstwo małżeńskie.

Prawo ograniczające lata zatrudnienia w Kanadzie w przypadku pracowników zagranicznych jest szeroko krytykowane. Wiele firm zagrożonych jest ekonomicznie, ale pomimo to rząd stoi przy swoim postanowieniu. Ja jednak mam nadzieję, że po dość trudnej fazie zaostrzających się przepisów, nadejdą lepsze czasy, spowodowane jedynie brakiem imigrantów i pracowników. Ministerstwo obniżyło już poprzeczkę, jeśli chodzi o przyjęcia imigrantów w systemie Express Entry; poprzeczka była zbyt wysoka.

Niezadowoleni pracodawcy powinni przeprowadzić szeroką, zbiorową akcję przeciw obecnemu systemowi prawa imigracyjnego, zwłaszcza w kategorii ekonomicznej. Milczenie i przysłowiowe zaciskanie zębów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zbyt mało jeszcze skarg i protestów, by ministerstwo zmieniło coś na lepsze, przynajmniej taka jest moja opinia.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca
OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY PROSIMY O KONTAKT Z NASZYM BIUREM, tel. 416 515-2022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.emigracjakanada.net.
Specjalizujemy się w imigracji polskich obywateli od 1998 roku. Z dużym powodzeniem pomogliśmy setkom imigrantów osiedlić się w Kanadzie, przybyć do pracy lub na studia.

czwartek, 02 kwiecień 2015 12:35

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Kontrasty

Napisane przez

Kanadyjczycy, w tym polskiego pochodzenia, wylatując na urlop, szczególnie w okresie zimowym, na jedną z wysp archipelagu karaibskiego, wracają często w przekonaniu, że tam się żyje całkiem nieźle: słoneczko, ciepła woda w oceanie, palmy, gorące noce, świetne jedzenie i zakwaterowanie w ośrodku wypoczynkowym. 

Do tego całodobowa straż czuwa nad bezpieczeństwem wczasowiczów i goni miejscowych, którzy za bardzo chcieliby się zbliżyć do wypoczywających turystów. To oni, w przekonaniu miejscowych, są tymi szczęściarzami losu, którzy przylatują jak wędrowne ptaki, aby się zabawić, dobrze pojeść i popić, nie dostrzegając panującej dookoła nędzy. Wielu tubylców nie umie pływać, choć ocean jest w zasięgu wzroku, bo absorbuje ich bardziej niż pływanie codzienna walka o garstkę ryżu czy fasoli.

Podobno oprócz 38 milionów Polaków mieszkających w Polsce, dalsze dwadzieścia milionów mieszka poza granicami tego kraju. Mieszkają w najodleglejszych zakątkach kuli ziemskiej. Ale chyba niezbyt wielu obywateli Luksemburga, urodzonych w tym maleńkim europejskim państwie, uważa się za Polaków i mówi po polsku.

David nosił nazwisko włoskie. To po ojcu, którego rodzice, tuż po drugiej wojnie światowej, z głębokiego, ubogiego południa Włoch, przywędrowali za chlebem, najpierw do Niemiec, a później osiedlili się w Luksemburgu, uzyskując obywatelstwo tego księstwa.

Matka Davida pochodziła z Polski, z Warszawy. Była to ładna blondynka, która dość szybko wyszła za mąż za o dziesięć lat starszego mężczyznę, dość zasobnego, szybko urodziła uroczą córeczkę, ale po kilku latach owdowiała. Mąż pozostawił jej dość okrągłą sumkę i prywatny biznes, który ona kontynuowała.

piątek, 27 marzec 2015 16:03

Tylko 30 dni

Napisane przez

Izabela EmbaloW przypadku sponsorowania rodzinnego, jeśli sponsor uzyska decyzję negatywną, ma prawo odwołać się (decyzje poza Kanadą). Odwołania pierwszego stopnia przeprowadza się w trybunale imigracyjnym, Immigration Appeal Division.

Ważne! Zawiadomienie o apelacji musi być złożone w ciągu 30 dni od daty otrzymania pisemnej negatywnej decyzji. Niestety, nie należy do rzadkości sytuacja, kiedy sponsor nie może apelować w swojej sprawie, ponieważ jest już za późno! Decyzje o odwoływaniu się od decyzji odmownej w sprawach łączenia rodzin muszą być podejmowane dość szybko.

W jakich sprawach ludzie najczęściej się odwołują? W przypadkach odmowy ze względu na posądzenie przez władze imigracyjne, że małżeństwo nie jest prawdziwe i wzięte jedynie z powodu otrzymania pobytu stałego w Kanadzie.

Podobnie apeluje się sprawy braku odpowiednich dochodów czy złego stanu zdrowia członków rodziny. Ważne jest, że w trakcie odwołania można przywołać tak zwane względy humanitarne, które są brane pod uwagę przez decydującego w sprawie przedstawiciela trybunału (Board Member), na przykład dobro dziecka czy rozbicie rodziny.

A zatem, jeśli odmawia się kanadyjskiemu sponsorowi sprowadzenia na stałe starszej matki ze względu na brak odpowiednich dochodów, trybunał weźmie pod uwagę na przykład to, że osoba taka jest zupełnie samotna czy sponsor w momencie odwołania ma już wystarczający dochód itp. Na odwołanie można czekać około roku - dwóch lat, więc sytuacja finansowa sponsora może zmienić się na lepszą, a zatem odwołanie jest także szybszym rozwiązaniem aniżeli składanie nowej aplikacji.

Ponadto apelacje są procesami de novo, co oznacza, że można zaprezentować wszystkie, także wykorzystane już w sprawie dowody i dokumenty. Nie ma też ograniczenia co do prezentacji dowodowej, inaczej niż w przypadku odwołań w sądzie federalnym. Trybunał imigracyjny przyjmie praktycznie wszystkie wiarygodne dokumenty, pod warunkiem że są one dostarczone w odpowiednim czasie, a zatem najpóźniej w 20 dni przed przesłuchaniem, choć w przypadku odwołań od negatywnych decyzji medycznych termin ostateczny złożenia dokumentacji apelacyjnej wynosi 60 dni.

Ważne jest, by przede wszystkim, w sprawach trudnych, informować klientów o możliwościach apelacji, gdyż istnieją sytuacje, kiedy łatwiej jest wygrać sprawę właśnie poprzez odwołanie się od decyzji negatywnej urzędnika imigracyjnego.

Świadomość tej prawnej możliwości jest też dużym komfortem dla wielu sponsorów, którzy pragną połączyć się w Kanadzie z najbliższymi. W dodatku, jeśli odwołanie pierwszego stopnia się nie powiedzie, sponsor może także odwoływać się od negatywnej decyzji w sądzie federalnym. Ja zalecam, by przygotować sprawę imigracyjną możliwie najlepiej już za pierwszym razem. Unikną wtedy Państwo kosztownych i długo trwających procesów sądowych.

Niestety, wiele osób zasięga rady specjalisty, dopiero wtedy kiedy jest już za późno lub kiedy sprawa staje się skomplikowana.

Izabela Embalo
Licencjonowany doradca imigracyjny
Kontakt tel. 416 5152022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.emigracjakanada.net

Specjalizujemy się w imigracji polskich obywateli od 1998 roku. Pomogliśmy już setkom polskich imigrantów osiedlić się w Kanadzie, przybyć do pracy lub na studia.

Podobno z rodziną wychodzi się najlepiej na zdjęciu. Ale wydaje się, że jest to bardzo pesymistyczny stereotyp, powstały być może w wyniku wielu sytuacji, w których rodzinne związki nie pomagały w rozwiązaniu życiowych problemów, a wręcz odwrotnie.

Marcin i Wacek byli dalszymi kuzynami, byli mniej więcej w tym samym wieku, mieszkali w tym samym mieście, w środku Polski, chodzili do tej samej szkoły podstawowej, ale już do różnych szkół średnich.

Marcin zresztą szkoły średniej nie ukończył, bo mając piętnaście lat, został wysłany przez rodziców do ciotki do Toronto. Miał to być pobyt wakacyjny, dwumiesięczny, a zamienił się w sześć lat pobytu w Kanadzie. Przez ten okres Marcin nie odwiedzał Polski, nie widział się z rodzicami ani z młodszą siostrą.

Strona 1 z 22