Goniec

Switch to desktop Register Login

Prawo imigracyjne

Prawo imigracyjne

piątek, 21 listopad 2014 10:44

Plątanina narodowościowa

Napisane przez

Czasami problemy imigrantów są tak skomplikowane, że biurokracja kanadyjska nie tylko nie potrafi ich rozwikłać, a wręcz jeszcze je dodatkowo gmatwa. Czasami wynika to ze zwykłego lenistwa, a czasami z braku wiedzy o zasadach prawnych i problemach politycznych w poszczególnych krajach.

Oleg i Wiera poznali się w Sewastopolu, gdzie on, inżynier budownictwa, pracował na jednej z pierwszych swoich budów. Ona była z pochodzenia Greczynką, a korzenie jej rodziny tkwiły w Abchazji, dzisiaj enklawie gruzińskiej, dążącej do niepodległości, z politycznym i wojskowym wsparciem Rosji. Ale kiedy się pobierali, były to czasy sowieckie i wszystko było w jednych granicach. Jej rodzina przeniosła się z rodzinnej Grecji do Abchazji jeszcze w czasach królewskich, a w czasach Rosji carskiej tereny te, po długoletnich walkach, zostały włączone w skład Imperium Rosyjskiego.

piątek, 21 listopad 2014 21:38

Następne zmiany programu dla opiekunów

Napisane przez

Izabela EmbaloRząd kanadyjski zapowiedział następne zmiany programu dla opiekunek. Jednym z programów imigracyjnych Kanady jest program, który umożliwia opiekunkom dzieci, osób starszych oraz niepełnosprawnych załatwienie pobytu stałego po dwóch latach legalnej pracy w Kanadzie.

Podstawowa zmiana jest taka, że obecnie nie będzie wymagane, by opiekunka czy opiekun zamieszkiwali wraz z rodziną. Dochodziło bowiem do wykorzystywania pracowników, którzy nie posiadali normowanych godzin pracy. Ponadto z pensji pracodawca mógł odliczyć koszty mieszkania i wyżywienia.

Pracodawca kanadyjski będzie musiał uzyskać zezwolenie na zatrudnienie opiekunki, może to być utrudnione, dlatego że opiekunek dochodzących nie brakuje tak wielu, jak opiekunek zamieszkujących przy rodzinie.

Nie wiem też, ilu pracodawców będzie preferowało, by opiekunka zamieszkiwała poza ich domem, zwłaszcza w przypadku osób starszych, niepełnosprawnych, czyli tych potrzebujących stałej opieki.

Liczba przyjmowanych na rok na pobyt stały opiekunek ma być limitowana, choć rząd informuje, że proces oczekiwania na pobyt stały powinien zostać przyspieszony. Obecnie na decyzję czeka się dość długo ze względu na zbyt dużą liczbę złożonych podań.

Myślę, że program jest jedną z realnych szans na uzyskanie pobytu stałego dla osób, które się kwalifikują, i warto dowiedzieć się, jakie kryteria prawne należy spełnić, zanim kanadyjski pracodawca złoży podanie o zgodę na zatrudnienie opiekunki. Znam bowiem przypadki dużego rozczarowania, kiedy kanadyjska rodzina otrzymała pozytywną decyzję zatrudnienia opiekunki czy opiekuna, ale kanadyjska ambasada odmówiła wizy pracowniczej. Powodem może być na przykład słaba znajomość angielskiego lub brak doświadczenia zawodowego.

Osoby zainteresowane tym programem, jeśli nie spełniają wymogów prawnych, mogą najpierw przybyć do Kanady na kurs zawodowy, przygotowujący do pracy w charakterze opiekunki czy opiekuna. Z programu mogą skorzystać także osoby posiadające pokrewny zawód i doświadczenie.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca
OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY – SPONSORSTWEM RODZINNYM, POBYTEM STAŁYM, WIZĄ PRACY, STUDIÓW LUB INNĄ PROCEDURĄ IMIGRACYJNĄ, NA PRZYKŁAD ODDALENIEM DEPORTACJI CZY PRZEDŁUŻENIEM POBYTU CZASOWEGO, PROSIMY O KONTAKT Z NASZĄ KANCELARIĄ: TEL. 416 515 2022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

Specjalizujemy się w imigracji polskich obywateli od 1998 roku. Pomogliśmy setkom polskich imigrantów osiedlić się w Kanadzie.

piątek, 14 listopad 2014 10:18

Pomoc w potrzebie

Napisane przez

Kiedy drzwi Unii Europejskiej zostały otworzone przed Polakami, zainteresowanie nielegalną pracą w Kanadzie wśród Polaków ogromnie zmalało. Pozostał tu jeszcze jakiś margines tych, którzy przylecieli do Kanady przed laty i jakoś udawało im się tu nielegalnie przetrwać. Są oni jednak systematycznie wyłapywani i odsyłani do Polski.

Ale zdarzają się przypadki zainteresowania Kanadą ze strony osób pragnących podnieść swoje kwalifikacje. Taka sytuacja wystąpiła w przypadku Andrzeja, pochodzącego z Górnego Śląska, który, mimo posiadanego wykształcenia, czasami akcentował niektóre słowa jak w gwarze śląskiej. Był to młodzian około 22-letni, wysoki, przystojny, blondyn. Co go skłoniło do szukania przygody z Kanadą?

piątek, 14 listopad 2014 12:25

Reforma imigracyjnego systemu

Napisane przez

Izabela EmbaloNiebawem, w styczniu 2015 roku, rząd kanadyjski wprowadzi zreformowany system prawny, jaki będzie obowiązywał imigrantów grupy ekonomicznej. W nowym systemie nie tylko będzie się liczyć to, jakie kwalifikacje posiadają imigranci, pod uwagę będzie także brana ATRAKCYJNOŚĆ kandydata, a zatem tylko najatrakcyjniejsi w opinii przedstawicieli rządu (oficerowie imigracyjni) będą zaproszeni do ubiegania się o pobyt stały. Korzystną rzeczą jest to, że pobyt będzie przyznawany o wiele szybciej, nawet w ciągu sześciu miesięcy.

Co ma się przyczynić do atrakcyjności kandydata? Wiele jak do tej pory cech: wiek, zawód, doświadczenie oraz zainteresowanie kanadyjskich pracodawców. Zasady jednak wyboru potencjalnych kandydatów mogą być znacznie zmienione, gdyż rząd zamierza uruchomić specjalną stronę internetową dla osób poszukujących pracodawców, którzy chcą zatrudnić cudzoziemców. A zatem jakby najlepsi kandydaci z grupy ubiegającej się otrzymają pobyt, inni zostaną wyeliminowani, choć o ile nie zostaną przyjęci w pierwszej turze, będą mogli się starać ponownie i jeśli znajdą zainteresowanych, poprzez Internet, pracodawców, ich kandydatura może zostać zaakceptowana w późniejszym czasie.

System połączy istniejące programy ekonomiczne, do których dojdzie w pewnym sensie selekcja –"losowanie". Imigrant wysyła elektronicznie swoją kandydaturę i albo zostanie dostrzeżony przez pracodawców (w różnych prowincjach), albo wypadnie z puli. Chęć stworzenia specjalnej strony łączącej zainteresowanych imigracją pracowników i pracodawców może być pomocna, gdyż do tej pory wielu pracodawców i imigrantów nie potrafiło się odnaleźć. Ponadto wielu pracodawców może być zachęconych nowym programem, ponieważ nie będą przechodzić oni przez bardzo trudne procedury sprowadzania pracowników zagranicznych. Pracodawca nie będzie też musiał się obawiać, że ryzykuje stratę doświadczonego czy sprawdzonego pracownika w momencie wygaśnięcia wizy. Nowy system to przyznanie stałej rezydencji, a nie jedynie pozwolenia na pracę czy studia.

O zmianach będę jeszcze Państwa informować, trudno mi ocenić nowy system, z jednej strony, ma on na celu pozbycie się długich kolejek i kontrowersji wokół zagranicznych pracowników, z drugiej strony, element niepewności i jakby "losowania" kandydata trochę mnie zastanawia, ponieważ wielu imigrantów nie będzie wiedzieć, czy zostaną zaproszeni do składania podania o przyznanie pobytu stałego, pomimo zgłoszenia swojej kandydatury.

Program podań o łączenie rodzin czy humanitarny pozostaną bez zmian.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca
OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY – SPONSORSTWEM RODZINNYM, POBYTEM STAŁYM, WIZĄ PRACY, STUDIÓW LUB INNĄ PROCEDURĄ IMIGRACYJNĄ, NA PRZYKŁAD ODDALENIEM DEPORTACJI CZY PRZEDŁUŻENIEM POBYTU CZASOWEGO, PROSIMY O KONTAKT Z NASZĄ KANCELARIĄ: TEL. 416 5152022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ,
www.emigracjakanada.net

sobota, 01 listopad 2014 11:57

Pokręcone losy

Napisane przez

Życie każdego człowieka to jakby odrębna przygoda, książka przeżyć, scenariusz na film. Jeden mógłby być mniej, a inny bardziej ciekawy. Losy imigrantów zwykle mają ciekawszą i bardziej skomplikowaną fabułę niż ludzi osiadłych.

Samo przemieszczanie się na duże odległości, często w niewiadome, konfrontacja z nową rzeczywistością, walka o pobyt stały, czasami przegrana i powrót "na ojczyzny łono", to rzeczy często trudne dla osób w nie wplątane, ale mogą być ciekawe i pouczające dla innych, a szczególnie tych, którzy mają zamiar iść podobnymi śladami.

piątek, 31 październik 2014 14:17

Małe kłamstewko, duża komplikacja

Napisane przez

Izabela EmbaloTuryści mają tendencję do podawania nieprawdziwych informacji, przekraczając kanadyjską granicę. Nie należy do rzadkości informowanie urzędników, że najczęściej przylatujemy do tak zwanego kuzyna, kiedy osoba zapraszająca jest znajomym, czy nawet przyszłym mężem. Podpowiada strach, że jeśli w Kanadzie nie mam krewnego, to nie otrzymam zezwolenia na przekroczenie granicy. Piszę o tym, gdyż to z pozoru małe kłamstewko może być przyczyną rodzinnej czy imigracyjnej tragedii.

Po pierwsze, test prawny urzędnika kanadyjskiego na granicy, wydającego decyzję wjazdową, nie jest oparty na sprawdzeniu, czy osoba odwiedzająca Kanadę ma w kraju krewnych. Na pewno jest to czynnik pomocny, ale nie jedyny. Można także przyjechać do Kanady turystycznie lub do znajomych. Posiadanie nawet najbliższych krewnych w Kanadzie nie jest gwarancją otrzymania zezwolenia na pobyt czasowy, nie pomoże osobie, podróżującej do Kanady z walizką narzędzi do pracy i z dwudziestodolarówką w kieszeni.

piątek, 24 październik 2014 10:04

Dwa związki

Napisane przez

Dla niektórych przybyszy do Kanady ich pobyt w tym kraju zaczyna się i kończy na lotnisku. Tutaj następuje selekcja tych, którzy mogą, a którzy nie mogą wyjść poza strefę lotniska, a wręcz urzędu imigracyjnego, na pierwszym lub trzecim terminalu największego w Kanadzie torontońskiego lotniska. Dotyczy to tak tych, którzy uzyskali wizy wjazdowe, jak i ci tych pochodzących z krajów, z którymi Kanada ma umowy o ruchu bezwizowym. Ostateczną decyzję podejmują pracownicy imigracyjni.

Na kilka milionów przybyszy corocznie do stolicy Ontario nie więcej niż 1 proc. ma problemy na lotnisku. Nie znaczy to, że wszyscy ci, którzy przejdą gładko przez kontrolę lotniskową, powinni znaleźć się na ziemi kanadyjskiej. Ale przy tak ogromnym tłumie nie zawsze da się wyłowić tych, którzy przybywają z nieczystymi zamiarami. Jedni przybywają, aby znaleźć tu nielegalnie zatrudnienie, inni to przemytnicy, a jeszcze inni to zakamuflowani turyści, którzy albo wsiąkają w społeczność kanadyjską i przez lata przebywają tu nielegalnie, albo tacy, którzy swój status turysty chcą po kilku miesiącach pobytu w Kanadzie zamienić na status stałego rezydenta.

piątek, 24 październik 2014 14:14

Wiza pracy w Kanadzie

Napisane przez

Izabela EmbaloPisałam w poprzednim artykule, że zdobycie wizy pracy i legalne zatrudnienie w Kanadzie otwierają możliwości legalizacji stałego pobytu.

Jak jednak zdobyć wizę pracy? Czy jest to łatwa procedura? Oczywiście wszystko zależy od sytuacji, jest kilka programów, z jakich można skorzystać, choć ostatnie zmiany z czerwca utrudniają sprowadzenie na kontakt pracy pracowników zagranicznych. Oto niektóre możliwości otrzymania wizy pracy:

1. Program wymiany młodych osób (wiza roczna, którą można powtórzyć);

2. Program nominacji przez prowincję (pracodawca kanadyjski może nominować pracownika i wystąpić dla niego o wizę pracy);

3. Wiza pracy w programie pracowników zagranicznych (pracodawca musi uzyskać specjalne zezwolenie na zatrudnienie cudzoziemca – LMIA);

4. Wiza pracy dla współmałżonków lub partnerów studentów zagranicznych (wiza pracy przyznawana jest na podstawie permitu studenckiego współmałżonka lub partnera, można o wizę pracy i wizę studencką ubiegać się w tym samym czasie);

5. Wiza pracy dla osób ubiegających się o pobyt stały w programie Canadian Experience Class (osoby, które spełniły wymogi programu CEC, mogą się starać o tymczasowe zezwolenie na pracę w trakcie procesowania swojego wniosku pobytowego);

6. Wiza pracy dla osób, które otrzymały pozytywną akceptację wniosku humanitarnego (osoby, które zamieszkują bez ważnej wizy lub które są objęte powodami i okolicznościami humanitarnymi, takimi jak wychowywanie dziecka w Kanadzie, mogą otrzymać wizę pracy w trakcie ubiegania się o pobyt);

7. Wiza pracy dla osób ubiegających się o azyl w Kanadzie (ten program odradzam polskim obywatelom, lecz istnieje prawna opcja otrzymania wizy pracy, jeśli zgłosi się w Kanadzie o azyl);

8. Wiza pracy dla współmałżonków sponsorujących żonę, męża, konkubina lub konkubenta na terenie Kanady (po akceptacji sponsorskiej, sponsorowany imigrant ma prawo ubiegać się o zezwolenie na pracę, zanim otrzyma pobyt stały).

Każdy z powyżej wymienionych programów imigracyjnych posiada określone wymogi i ważne, by dokładniej dowiedzieć się, jak działa kanadyjskie prawo i kiedy możemy skorzystać z programu wizy pracy. Autoryzacja pracy może być otwarta lub zamknięta. Jeśli ktoś otrzymał wizę otwartą, może pracować w różnych miejscach i dla różnych pracodawców, także na zlecenie. Osoba taka może także prowadzić swoją działalność gospodarczą.

Natomiast ktoś posiadający wizę zamkniętą (z restrykcją) musi dokładnie przestrzegać warunków przyznania jej. Możliwości zatrudnienia są bowiem ograniczone, jeśli ktoś posiada wizę z restrykcją. Na każdym dokumencie wizy pracy urząd określa warunki wizowe, warto się z nimi zapoznać lub poprosić fachowca o wyjaśnienia. Nieprzestrzeganie warunków wizowych może doprowadzić do anulowania wizy, jest to też poważne wykroczenie imigracyjne. Zauważyłam, że większość zgłaszających się do mnie osób nie za bardzo wie, co jest wpisane w dokumentację urzędową.

Przed złożeniem wniosku wizowego radziłabym zasięgnąć porady prawnej. Znam przypadki składania niepoprawnie wniosków o wizę pracy, które zakończyły się odmową i w konsekwencji zawróceniem turysty z granicy. Jeśli nie ma szans na otrzymanie wizy lub jeśli nie są spełnione kryteria prawne programu, nie ma sensu, by wysłać swoje podanie o autoryzację pracy. Urząd nie oddaje także pobranej opłaty skarbowej. Możliwości przyznania wizy są określone szczegółowymi przepisami, z którymi warto się zapoznać. Rzetelny doradca imigracyjny powinien w uczciwy sposób poinformować o szansach przyznania takiej wizy.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny

OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY – SPONSORSTWEM RODZINNYM, POBYTEM STAŁYM, WIZĄ PRACY, STUDIÓW LUB INNĄ PROCEDURĄ IMIGRACYJNĄ, NP. ODDALENIEM DEPORTACJI CZY PRZEDŁUŻENIEM POBYTU CZASOWEGO, PROSIMY O KONTAKT Z NASZĄ KANCELARIĄ:
TEL. 416-515-2022,
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .
POSIADAMY UPRAWNIENIA DO POŚWIADCZANIA DOKUMENTÓW, PODAŃ IMIGRACYJNYCH (USŁUGI NOTARIALNE – COMMISISON OF OATH).
ZAPRASZAMY DO ODWIEDZENIA NASZEJ STRONY INFORMACYJNEJ: WWW.EMIGRACJAKANADA.NET.

czwartek, 16 październik 2014 23:20

Odloty i przeloty

Napisane przez

Wśród tysięcy przeciętnych podróżnych odlatujących codziennie z torontońskiego lotniska można wyłowić pewne oryginalne typy.

Na przykład, wśród odlatujących na wakacje na Karaiby, nawet w zimie, można zobaczyć tych, którzy już na lotnisku torontońskim paradują w krótkich spodenkach, a panie nadto z prawie odsłoniętymi biustami. Niektórzy przyjeżdżają na lotnisko w ostatniej chwili, tak jakby mieli wsiadać w dalszą podróż do tramwaju lub autobusu, a tu trzeba przejść jeszcze odprawę bagażową, przejść przez kontrolę osobistą, dojść do odległego miejsca postoju samolotu. Wpadają w ostatniej chwili w momencie, kiedy już podejmowana jest decyzja o wyładowaniu ich bagażu. Niektórzy tego doświadczają, oglądając oddalający się samolot i negocjując z przedstawicielami linii lotniczej zabranie ich, bez stosownej kary, na kolejny odlot.

czwartek, 16 październik 2014 22:35

Wiza pracy umożliwia imigrację

Napisane przez

Izabela EmbaloOtrzymanie wizy pracy jest w obecnym prawie imigracyjnym bardzo pomocne w uzyskaniu kanadyjskiej stałej rezydencji w klasie tak zwanych emigrantów ekonomicznych. Istnieją możliwości wyemigrowania także w tak zwanej klasie rodzinnej czy azylanckiej, ale ponieważ klasa ekonomiczna jest bardzo popularna wśród polskich imigrantów, o niej chciałabym dziś napisać.

Otrzymanie wizy pracy otwiera drzwi do korzystania z różnych programów:

1. istnieje szansa otrzymania stałej rezydencji w tak zwanym programie Canadian an Experience Class,
2. w programie Federal Skilled Worker,
3. oraz w licznych programach prowincyjnych.

Oczywiście spełnione muszą być określone kryteria programowe. Na przykład, jeśli ktoś przybywa do prowincji Ontario, musi pracować w zawodzie wykwalifikowanym, by móc starać się o stałą rezydencję w Kanadzie.

Zatrudnienie np. w sklepie jako sprzedawca, praca jako kierowca lub w usługach sprzątających nie zakwalifikuje kandydata na pobyt stały. Osoba taka musi legalnie pracować przynajmniej rok, praca powinna być na stałe, tak by od pracodawcy otrzymać dokument T4.

Zatrudnienie na zlecenie (subcontract) jest bardziej samozatrudnieniem i może nie być uznane przez urzędnika imigracyjnego tylko dlatego, że ktoś nie jest w stanie wiarygodnie wykazać czasu przepracowanego w Kanadzie.

W innych prowincjach wygląda to trochę inaczej, gdyż prawo zezwala, by osoby pracujące w zawodzie niewykwalifkowanym mogły ubiegać się o stałą rezydencję. Na przykład Alberta posiada swoje wewnętrzne przepisy zezwalające na sponsorowanie pracowników zatrudnionych w hotelarstwie, fabrykach czy transporcie. Ontario nie posiada obecnie takich udogodnień.

Wiza pracy i roczne zatrudnienie są także bardzo pomocne w programie punktowym, ponieważ za przepracowany czas w Kanadzie i za ofertę pracy otrzymuje się punkty.

Jak zatem otrzymać wizę pracowniczą i jak zmieniły się w tym roku przepisy, napiszę w następnym artykule.

OSOBY ZAINTERESOWANE KONSULTACJĄ LUB USŁUGĄ IMIGRACYJNĄ PROSIMY O KONTAKT Z NASZYM BIUREM: 416-515-2022.
The Immigration Network Canada
mgr Izabela Embalo
licencjonowany
doradca imigracyjny
www.emigracjakanada.net

Posiadamy 16 lat doświadczenia, pomogliśmy setkom polskich imigrantów osiedlić się na stałe w Kanadzie.

Strona 1 z 19