Goniec

Switch to desktop Register Login

Prawo imigracyjne

Prawo imigracyjne

    Czy można być prawie w ciąży? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Ale przed wiekami nowo poślubione królewny czy księżniczki miały obowiązek szybko urodzić potomka. Zdarzało się jednak, że albo młoda mężatka była bezpłodna, albo wina leżała po stronie władcy. Ale dwór domagał się potomka. Więc królewna pewnego dnia, kiedy już nie mogła wytrzymać nagabywania o swój stan, informowała, że najprawdopodobniej jest w ciąży. Radość była wielka, a ona dla potwierdzenia kłamstewka zaczynała nosić coraz większe poduszeczki pod sukienką. Żyła ciągłą nadzieją, że jednak zajdzie w ciążę i nadzieja przerodzi się w rzeczywistość. Była już- już prawie w ciąży.

    Czy można być prawie dezerterem? Odpowiedź też wydaje się oczywista, bo albo ktoś jest nim, albo nie. Jeśli żołnierz ucieknie z wojska, to po złapaniu czeka go więzienia, a w czasie wojny kula w łeb. Ale stała się przed kilkudziesięcioma laty rzecz dziwna. Wraz z polskim wojskiem z byłego Związku Sowieckiego wydostało się do Iranu kilkuset żołnierzy (w tym oficerów) pochodzenia żydowskiego. Kiedy korpus ten znalazł się na terenie Palestyny, to znaczna część tych żołnierzy zdezerterowała. Były to warunki wojenne, a więc należało ich wyłapać, osądzić i rozstrzelać. Ale tak się nie stało. Potraktowano to jak "prawie dezercję", pozwalając tym wyszkolonym żołnierzom tworzyć grupy terrorystyczne, które napadały już wkrótce na wojskowych i cywilów brytyjskich, którzy z mandatu Ligi Narodów administrowali tym zanarchizowanym terenem. W grupie tej był Begin, absolwent prawa Uniwersytetu Warszawskiego, żołnierz korpusu polskiego, a później premier Izraela.

czwartek, 04 luty 2016 22:36

Podanie imigracyjne

Napisane przez

Izabela Embalo    Jak rozpocząć proces imigracyjny?

    W zależności od programu, osoba chcąca ubiegać się o pobyt stały lub kanadyjską wizę czasową musi albo przygotować swoje podanie imigracyjne w formie papierowej, albo założyć elektroniczne konto na stronie Ministerstwa Imigracji, poprzez które wysyła się odpowiednią dokumentację.

    W przypadku podania papierowego, muszą zostać spełnione prawne kryteria, by urząd zaakceptował do rozpatrzenia wniosek imigracyjny. Bardzo ważne jest zatem, by podanie było kompletne. Niektóre osoby uważają, że można dokumentację brakującą później dosłać, ale niestety, w większości przypadków urząd imigracyjny nie przyjmie podania, jeśli nie będą od razu dostarczone obowiązkowo wymagane dokumenty, między innymi: aktualne kwestionariusze, opłata skarbowa, dokumenty tożsamości, zdjęcia itp. Wnioskodawca powinien też legitymować się ważnym paszportem. Brak ważnego dokumentu podróży może być przyczyną wydania decyzji negatywnej.

    Nawet drobne braki w dokumentacji mogą w konsekwencji być powodem zwrotu podania imigracyjnego, wydania decyzji negatywnej lub znacznego opóźnienia procedury.

    Urząd odsyła niekompletny wniosek imigracyjny zwykłą pocztą, więc istnieje ryzyko zagubienia ważnej dokumentacji.

    Dlatego przed przystąpieniem do przygotowania podania imigracyjnego należy się upewnić:

    – jakie formularze imigracyjne są potrzebne,
    – jakie są opłaty urzędowe,
    – jakie są wymagane dokumenty.

    Formularze powinny być wypełnione elektronicznie, niektóre formularze należy zweryfikować elektronicznie (validation).

    Dodatkowo zalecam, by sprawdzić w instrukcjach adres wysyłkowy podania imigracyjnego. Na terenie Kanady, w różnych miejscach, prowincjach, są rozpatrywane podania imigracyjne, nie jest to tylko jeden urząd. Niektóre podania z prowincji Ontario wysyła się na przykład do Alberty. Błędna wysyłka dokumentacji znacznie opóźni proces imigracyjny, może być także przyczyną zwrotu dokumentacji.

    Jeśli zatrudniają Państwo licencjonowanego konsultanta czy adwokata, wasz reprezentant ma obowiązek dopilnować, by wasza dokumentacja była kompletna i wysłana do odpowiedniego biura procesującego wnioski.

    W przypadku podań elektronicznych, nie ma problemu z błędną wysyłką dokumentacji do urzędu, ale czasami zdarzają się problemy natury technicznej.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny
    OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY PROSIMY O KONTAKT: 416-515-2022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
www.emigracjakanada.net

Selma ciągle powtarzała, że popełniła swój największy błąd życiowy. Bo dlaczegóż ona, urodzona w Stanach Zjednoczonych, a konkretnie w Chicago, dała się wciągnąć w grę, która doprowadziła ją do aresztowania na lotnisku w Toronto i dowiezienia w kajdankach do kanadyjskiego aresztu imigracyjnego? Wprawdzie nosiła nazwisko Mohamed, ale to jeszcze nie dawało podstawy do aresztowania obywatelki Stanów, nawet w okresie największego zagrożenia terrorystycznego.

    Rodzice Selmy przybyli ze swoimi rodzicami z Pakistanu, ale poznali się już w Chicago i tam się pobrali. Zachowywali oni jeszcze większość obyczajów i przestrzegali zasad religijnych wyniesionych z domu. Ale już Selma, która ukończyła studia wyższe, zaczęła rozluźniać uwierający, szczególnie kobiety, gorset islamski. Kiedy jeszcze w szkole średniej nosiła chustkę na głowie, to już w okresie studiów zarzuciła ten zwyczaj. Rodzice nawet nie za bardzo się sprzeciwiali, bo dumni byli z postępów córki i nie chcieli tego zakłócać walką o kontynuowanie tradycji. Zresztą Selma bez sprzeciwu uczestniczyła z nimi w celebracji świąt muzułmańskich.

Ostatnio zmieniany piątek, 29 styczeń 2016 15:39
piątek, 29 styczeń 2016 00:25

Nie czekajcie na ostatnią chwilę

Napisane przez

Izabela Embalo    Wymóg autoryzacji na podróż do Kanady stanie się niebawem rzeczywistością i warto pomyśleć o tym już teraz, jeśli planują Państwo wyjazd do Kanady po 15 marca tego roku.

    Dlaczego o tym przypominam? Dlatego, że nie każdy będzie mógł dostać takie zezwolenie w bardzo krótkim czasie. Na pewno większość turystów starających się o elektroniczne zezwolenie na wlot do Kanady otrzyma pozytywną decyzję w kilka godzin, może w jeden dzień, czyli bardzo szybko. Jednak niektórzy turyści będą przekazywani do dokładniejszego sprawdzenia i wtedy trudno jest przewidzieć precyzyjnie, jak szybko zostanie wydana decyzja.

    Osoby z nieciekawą przeszłością imigracyjną, deportacją, rekordem kryminalnym i tym podobne, mogą spodziewać się, że urzędnik imigracyjny przed podjęciem decyzji sprawdzi ogólną sytuację osoby i powody wlotu. Nie każdy dostanie pozytywne zezwolenie, ale największe ryzyko dotyczy osób np. karanych lub deportowanych, by wymienić nieliczne przykłady. Uwaga jednak – nie każda osoba, która posiada w kartotece prawne karne przewinienie, nie ma szansy na wlot. Istnieją bowiem różne opcje prawne, by tę skomplikowaną sytuację rozwiązać. W takim przypadku warto skonsultować się ze specjalistą prawa i ocenić swoje szanse.

    W przypadku podróżującej rodziny, każdy jej członek musi posiadać autoryzację, nawet dziecko. Autoryzacja przypisana będzie do paszportu i informacja o posiadaniu zezwolenia zaistnieje w systemie komputerowym linii lotniczych i oficerów straży granicznej. Myślę, że system taki ma na celu zabezpieczenie się przed fałszerzami.

    Ważność paszportu także gra tu istotną rolę, ponieważ autoryzacje są przyznawane na pięć lat, a zatem bliska data wygaśnięcia może się wiązać ze skróceniem czasu autoryzacji. Osoby planujące podróż do Kanady i posiadające paszporty, które niebawem stracą ważność, powinny może pomyśleć o wyrobieniu nowego.

    Radzę zatem osobom planującym podróż w określonym terminie – czasami ta podróż może być ważna lub konieczna – by pomyślały o autoryzacji na wlot już teraz, nie czekajcie Państwo na ostatnią chwilę.

    Myślę także, że po 15 marca urząd imigracyjny może być przeciążony licznymi podaniami o zezwolenie na wlot, co może wydłużyć czas oczekiwania.

Izabela Embalo
LICENCJONOWANY DORADCA
    
    OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ PROSZĘ O KONTAKT: TEL. 416-515-2022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
18 LAT DOŚWIADCZENIA
    POMOGLIŚMY SETKOM NASZYCH RODAKÓW OSIEDLIĆ SIĘ NA STAŁE W KANADZIE.
    BIURO W MISSISSAUDZE: 25 AGNES STREET, UNIT 1003. HURONTARIO/DUNDAS.
WWW.EMIGRACJAKANADA.NET

Ostatnio zmieniany sobota, 30 styczeń 2016 20:53
piątek, 22 styczeń 2016 10:37

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Dla dzieci

Napisane przez

    Kiedy rodzice podejmują decyzję o emigracji, często używają argumentu, że robią to dla lepszej przyszłości swoich dzieci. W większości przypadków te zapewnienia i nadzieje stają się realne, kiedy przybywa się z kraju biedniejszego do bogatszego, kiedy sami rodzice, przynajmniej częściowo, się zrealizują, w tym odniosą sukces ekonomiczny. Bywa jednak tak, że emigracja rozluźnia więzy dzieci z rodzicami, kiedy rodzice tracą w oczach dzieci autorytet, bo nie radzą sobie z językiem, możliwościami uzyskania dobrej pracy, zapewnienia standardu życia otoczenia. Najtragiczniejsze są jednak przypadki, kiedy po latach pobytu za granicą, trzeba z dziećmi wracać do kraju.

    Z pierwszym takim przypadkiem spotkałem się w Szwajcarii. Młodzi, dynamiczni ludzie radzili sobie świetnie po ucieczce z Polski z dwoma małymi synkami. Oboje pracowali, a dzieci "szprechały" nie tylko w szkole, ale również porozumiewały się w miejscowym dialekcie z dziećmi rdzennych Szwajcarów. Z Polski nadeszły informacje o zmianach ustrojowych, demokratyzacji, a więc władze szwajcarskie, po trzech latach pobytu tej rodziny polskiej w ich kraju, zażądały, aby wrócili oni do Polski. Udało im się ostateczną decyzję trochę odwlec i w tym czasie uzyskali, dosłownie w ostatniej chwili przed wydaleniem do Polski, sponsorstwo jednego z Kościołów protestanckich z Kanady. Niby się udało, ale dzieci, które ukończyły już kilka klas w szkole szwajcarskiej, musiały zaczynać edukację w kolejnym języku.

Ostatnio zmieniany wtorek, 26 styczeń 2016 20:58
piątek, 22 styczeń 2016 00:46

Najszybsza droga

Napisane przez

Izabela Embalo    Od zeszłego roku najszybszą możliwą opcją ubiegania się o pobyt stały jest system Express Entry. Kwalifikujące się osoby mogą otrzymać pobyt stały w zaledwie kilka miesięcy.

    System polega na tym, że można zgłosić swoją kandydaturę w programie ekonomicznym (na przykład program Federal Skilled Workers) i jeśli starająca się osoba zostanie wylosowana przez kanadyjski rząd, pobyt zostanie szybko przyznany, pod warunkiem nieposiadania dyskwalifikującego rekordu kryminalnego lub poważnych problemów zdrowotnych.

    Niestety, niewielu polskich imigrantów kwalifikuje się na ten system. Pisałam już o tym kilkakrotnie, że nasi imigranci zaniedbują naukę języka angielskiego. Zgłasza się do mnie wielu prawie idealnych kandydatów, pracujących w Kanadzie na kontrakcie pracy, co przyznaje im bardzo duży bonus punktowy, ale ja nie mogę im pomóc tylko dlatego, że znajomość języka angielskiego jest bardzo słaba lub niewystarczająca.

    Express Entry stwarza nieprawdopodobnie szybką możliwość uzyskania pobytu stałego, ale podstawowym wymogiem jest zdanie języka angielskiego przed zgłoszeniem swojej kandydatury. Osoby, które zakwalifikowały się na nominacje prowincji lub posiadają ofertę pracy podpartą opinią rynku pracy LMIA (dokument pracodawcy), ewentualnie osoby pracujące już w Kanadzie na wizie pracowniczej (ale nie w programie IEC), mają pierwszeństwo w staraniu się o pobyt stały w systemie Express Entry. Właśnie ci kandydaci są wybierani w pierwszej kolejności.

    Osobiście zauważyłam, że imigrantów pochłania praca. Większość pracowników zagranicznych, Polaków, pracuje wiele godzin, nawet w weekendy, i nie ma czasu i siły, by podjąć naukę języka. Niekiedy nie jest to wybór przyjeżdżających pracowników, a jedynie pracodawców. Udzielałam niedawno konsultacji mężczyźnie, który przyjechał z rodziną na kontrakt pracy do Kanady. Mężczyzna pracuje wiele godzin w tygodniu, także weekendy, ale pracuje bez dodatkowego wynagrodzenia. Jest idealnym kandydatem na Express Entry, ponadto dzieci się w Kanadzie już dobrze zaadaptowały, żona rozwinęła mały biznes, ciężko im wrócić do Polski, gdzie nie mają zatrudnienia. Wystarczy zdać język angielski i rodzina mogłaby za kilka miesięcy otrzymać pobyt stały. Imigrant próbował zdać angielski już dwukrotnie, ale zawsze brakuje kilku punktów. Pracodawca jest tak wymagający, że nie tylko nie opłaca nadgodzin pracownika, ale wykorzystuje go maksymalnie, tylko dlatego że pomógł pracownikowi dostać się do Kanady na kontrakt pracy w jego firmie.

    Ja ponownie podkreślam, że nie można lekceważyć znajomości lub nauki języka angielskiego. Nie wszystkie programy wymagają, by przedstawić wynik testów językowych, ale większe szanse osiedlenia się na stałe stwarzają programy ekonomiczne-federalne, i tu znajomość języka na odpowiednim poziomie jest obowiązkowa.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny
    
    OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY, WIZĄ PRACY, STUDIÓW, AUTORYZACJĄ NA WLOT ITP. PROSIMY O KONTAKT tel./tekst: 416-515-2022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
    
    LOKALIZACJA BIURA W CENTRUM MISSISSAUGI (HURONTARIO/DUNDAS).

czwartek, 14 styczeń 2016 21:14

Przedawkowania

Napisane przez

    Biologia i medycyna wyznaczają granice wytrzymałości organizmu: po ilu dniach niejedzenia czy  niepicia organizm ludzki traci zdolności  funkcjonowania. Kiedy dowiadujemy się o wyjątkowo długim okresie przetrwania zasypanych górników, czy też osób zasypanych pod gruzami w wyniku trzęsienia ziemi, to budzi to nasze zdziwienie, że organizm ludzki mógł tak długi okres bez jedzenia i picia wytrzymać.

    Marcin, dość przystojny, około 35-letni mężczyzna, był w Polsce po przejściach. Żonaty, dzieciaty, rozwiedziony, raz pracujący, a w większości czasu bez pracy, użerająca się ciągle była żona w sprawie alimentów na dwójkę nieletnich dzieci, ścigany przez to przez komornika, w końcu postanowił przerwać ten  koszmar.

czwartek, 14 styczeń 2016 21:47

Tymczasowi pracownicy

Napisane przez

Izabela Embalo    Program dla wykwalifikowanych pracowników zagranicznych, który pozwala kanadyjskim pracodawcom na tymczasowe zatrudnienie pracowników z zagranicy, został zmieniony w zeszłym roku. Jak do tej pory nie doczekaliśmy się  zmian na lepsze, nadal trudno jest zatrudnić zagranicznych fachowców.

    Ponadto, zawody podzielone zostały na nisko i wysoko opłacane, o czym decyduje średnia stawka godzinowa odpowiednia dla danego zawodu i prowincji/miejscowości. W zależności od tego, czy zawód jest nisko czy wysoko opłacany, zależy  proces imigracyjny starania się o zatrudnienie w Kanadzie.  Do Kanady nie można przyjechać do pracy ot tak sobie, po prostu. Cudzoziemiec, aby uzyskać zgodę na pracę, musi posiadać odpowiednie dokumenty od swojego pracodawcy, choć są wyjątki od tej reguły. W dodatku pracodawca kanadyjski musi uzyskać specjalną zgodę (Labour Market Impact Assessment – LMIA) na sprowadzenie pracowników zagranicznych i aby taką zgodę uzyskać, pracodawca musi przekonać urząd kanadyjski, że sprowadzony do Kanady pracownik nie zabiera potencjalnego zatrudnienia kanadyjskim obywatelom lub rezydentom. Jest to duże utrudnienie dla kanadyjskich firm, chcących zatrudnić fachowców zagranicznych.

czwartek, 07 styczeń 2016 23:35

Program IEC 2016

Napisane przez

Izabela Embalo    Zmieniły się znacznie zasady przyjmowania kandydatów na program International Experience Canada w 2016 roku. W poprzednich latach należało śledzić dzień rekrutacji młodych ludzi z różnych krajów, aby mieć szanse zarejestrowania się na program. Dla przypomnienia, IEC to program pozwalający uzyskać w dość prosty sposób wizę pracowniczą w Kanadzie. Kandydaci muszą mieć mniej niż 35 lat, polskie obywatelstwo lub obywatelstwo kraju, który podpisał porozumienie z Kanadą, tworząc możliwości przyjechania do Kanady i zdobycia międzynarodowego doświadczenia na kanadyjskim rynku pracy i nie tylko.

    W tym roku jest zupełnie inaczej. Rząd kanadyjski nie wyznacza już daty i godziny, w jakiej kandydaci zostają rekrutowani drogą elektroniczną. Obecnie kandydat zgłasza swoją kandydaturę i jeśli zakwalifikuje się na otrzymanie wizy pracy, dostanie specjalne zaproszenie od kanadyjskiego rządu. Wszystko odbywa się drogą elektroniczną i ważne jest, by dokładnie śledzić korespondencję z urzędem kanadyjskim, ponieważ nieskorzystanie z oferty w odpowiednim czasie eliminuje kandydata i zaprzepaszcza szanse na pobyt stały.

    Zaproszenie można dostać w ciągu całego roku, a więc jest to o tyle niedogodne, że przez cały rok kandydat czeka w niepewności, czy wiza zostanie przyznana. W poprzednich latach kandydaci dostawali potwierdzenie w szybkim terminie, chyba że dostali się na listę osób oczekujących.

    W programie IEC wizę można otrzymać w różnych kategoriach, najbardziej popularna jest kategoria wizowa pracy wakacyjnej, ponieważ nie ma tu wymagania posiadania oferty pracy w Kanadzie. Osoby, które korzystały z kategorii pracy wakacyjnej, mogą ponownie starać się o wizę pracy w innej kategorii, ale pod warunkiem, że opuszczą Kanadę na sześć miesięcy lub dłużej. Osoby, które pozostały na terenie Kanady, nie mogą starać się o wizę innej kategorii.

    Przypominam, że otrzymanie wizy pracy daje możliwości ubiegania się o pobyt stały po 12 miesiącach zatrudnienia w Kanadzie. Warto dowiedzieć się, jakie warunki muszą być spełnione, by po roku chętna osoba spełniała prawne kryteria jednego z programów pobytowych.

Izabela Embalo
specjalista prawa imigracyjnego
licencja R506496

    OSOBY ZAINTERESOWANE PRAWEM IMIGRACYJNYM KANADY – KONSULTACJĄ, POBYTEM STAŁYM, WIZĄ PRACY, STUDIÓW, APELACJĄ OD DECYZJI NEGATYWNYCH, PROSIMY O KONTAKT: 416-515-2022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.emigracjakanada.net
    Przyjmujemy także w niektóre wieczory i weekendy. Obecnie siedziba głównego biura znajduje się w Mississaudze (Hurontario/Dundas).
19 LAT DOŚWIADCZENIA

niedziela, 03 styczeń 2016 23:10

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Pochodzenie

Napisane przez

    Ta beztroska siedmioletnia dziewczynka nie rozumiała dobrze, gdzie rzucił ją los. Dlaczego na rękach jej mamy znalazły się jakieś dziwne obrączki (kajdanki), dlaczego mama jeszcze w samolocie była taka radosna, a tu nagle zmienił się jej wyraz twarzy i zachowanie? Dlaczego zamiast szybkiego wydostania się z lotniska do obiecanego hotelu, musiały kilka godzin siedzieć w urzędzie imigracyjnym na lotnisku?

    W tej małej istocie ześrodkowały się losy dwóch żydowskich klanów rodzinnych. Pochodziły jakby z różnych epok, ale ich miejsce ostatniego zamieszkania przed przybyciem na kontynent amerykański było to samo: była to Polska.

Strona 1 z 27