Goniec

Switch to desktop Register Login

Prawo imigracyjne

Prawo imigracyjne

Naturalne jest, że większość grup społecznych czy narodów pragnie postrzegać swoich członków jako lepszych od innych lub lepszych, niż faktycznie są. Nawet kiedy pewne przywary zamieniają się w stereotypy, według których inni nas schematycznie charakteryzują, staramy się wskazywać na błędność danego pejoratywnego oceniania naszych właściwości. 

Podobnie jest z oceną pewnych zdarzeń historycznych. Kiedy dla Polaków atak Związku Sowieckiego 17 września 1939 roku na Polskę był zwykłą agresją, to pewien około 40-letni Białorusin określił to w 2007 roku jako aneksję terenów etnicznie niepolskich. Jego spojrzenie na to tragiczne dla Polaków zdarzenie było jakby "miękkie", po części usprawiedliwione, wobec motywacji, której go uczono w szkole jeszcze za czasów, kiedy Białoruś była częścią Związku Radzieckiego.

piątek, 15 maj 2015 23:57

Praca społeczna

Napisane przez

Izabela EmbaloNa kanadyjskim lotnisku czy w innym punkcie granicznym imigranci są przepytywani przez urzędników kanadyjskich, często zadawane pytania, to kogo w Kanadzie się odwiedza, jak długo odwiedzający chce pozostać, jakie posiada fundusze, gdzie będzie przebywać, czy ktoś pokryje koszty utrzymania na terenie Kanady ewentualnie czy podróżujący posiada bilet powrotny i czy jest zatrudniony poza Kanadą.

Podejrzenie pracy bez autoryzacji jest nierzadkim powodem odmówienia wizy czasowego pobytu na terenie Kanady. Osoby, które, według urzędnika, są zagrożeniem dla rynku pracy w Kanadzie, mogą być zatrzymane na granicy i deportowane.

Jednak co stanowi nielegalną pracę? Jeśli imigrant podaje powód pobytu w Kanadzie – praca społeczna dla rodziny, remont rodzinnego domu bez wynagrodzenia pieniężnego, praca na farmie u krewnych, którzy zabezpieczają bezpłatne wyżywienie i mieszkanie. Otóż w świetle prawa imigracyjnego, praca to czynność, za którą otrzymuje się wynagrodzenie i niekoniecznie w formie pieniężnej. Praca to także czynność, za którą zazwyczaj otrzymuje się wynagrodzenie, zatem jeśli turysta na granicy poinformuje urzędnika, że przybywa do Kanady w celu wykonywania czynności, która może zostać uznana za zatrudnienie, może otrzymać nakaz ubiegania się o prawo pracy, zanim przybędzie do Kanady. Wielu może się to wydawać nielogiczne, bo co w tym złego, że ja przylecę do wujka i pomogę w remoncie domu? Ewentualnie pomogę cioci, która ma sklep, i bez żadnej wypłaty? Wujek natomiast zafunduje mi wspaniałe wakacje, pokaże Kanadę, kupi bilet itp. Niestety, urzędnik imigracyjny może zinterpretować sytuację jako NIELEGALNE ZATRUDNIENIE. Jakakolwiek forma rekompensaty, nie zawsze finansowej, stanowi o wykonywaniu czynności pracy.

Dodatkowo, jeśli wykonywana grzecznościowo praca może być podjęta przez pracowników za wynagrodzenie pieniężne, jest to też w jakimś sensie traktowane w świetle przepisów imigracyjnych jako zabieranie zatrudnienia Kanadyjczykom lub stałym rezydentom.

Niejeden turysta został zaskoczony przez kanadyjskich urzędników, otrzymując nakaz powrotu do kraju rodzinnego i ubiegania się o zezwolenie na pracę (work permit), nawet w sytuacji chęci pomocy rodzinie w drobnych pracach remontowych czy innych. W dodatku w praktyce nie za bardzo widzę prawną możliwość załatwienia wizy pracy. Prawo imigracyjne niekiedy daje dużą swobodę interpretacji i może być różnie wdrożone przez autoryzowanych urzędników państwowych. Warto zaznajomić się z obowiązującymi przepisami, zanim ktoś niepotrzebnie popadnie w imigracyjne tarapaty.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny
tel. 416-515 2022
www.emigracjakanada.net
Osoby zainteresowane imigracją prosimy o kontakt. Posiadamy 18 lat doświadczenia. Skuteczna obrona prawna i reprezentacja. Specjalizujemy się w imigracji polskich obywateli do Kanady.

Łączenie dwóch elementów, z czego powstaje nowa jakość, jest ostatnio dość modne. Szczególnie dotyczy to branży samochodowej, gdzie łączy się różnego rodzaju napędy. W sadownictwie eksperymentuje się, uzyskując z jednego drzewa jabłka i gruszki. Ale już w starożytnej Grecji krążyły mity o pół ludziach i pół koniach, a w Egipcie zachował się do dzisiaj Sfinks, czyli pół lew, pół człowiek. 

Wśród zwierząt współcześnie uzyskuje się coraz więcej krzyżówek, które normalnie nie występują w naturze. Bo z połączenia konia z osłem natura pozwala uzyskać muła. Ale już pewnych zabiegów, interwencji człowieka, wymagało uzyskanie krzyżówki konia i zebry. To ciągle bliskie gatunkowo zwierzęta, ale w laboratoriach prowadzi się eksperymenty na odleglejszych rodzajowo czy to roślinach, czy zwierzętach.

piątek, 08 maj 2015 22:30

Program IEC 2015

Napisane przez

Izabela EmbaloProgram International Experience Canada został otworzony dla obywateli polskich w czwartek, 7 maja 2015 roku. Wielu młodych Polaków będzie starało się o przyjazd do Kanady w różnych kategoriach, choć najpopularniejsza jest praca wakacyjna – otwarta wiza pracy bez wymogu posiadania oferty pracy.

Kategoria dla młodych profesjonalistów zmieniła znacznie swoją procedurę, ponieważ obecnie wymaganych jest o wiele więcej informacji odnośnie do stanowiska pracy oraz kanadyjskiego pracodawcy. Pracodawca musi, oprócz oferty pracy, wypełnić specjalne formularze i wnieść dodatkową opłatę za uczestnika.

Pisałam już wcześniej, iż program IEC może być początkiem stałej imigracji, ponieważ wiza pracy otwiera niektóre opcje prawne w systemie prawa federalnego oraz prowincyjnego.

W zeszłym roku wizy pracy wakacyjnej rozeszły się w bardzo szybkim tempie, około jednej godziny. W tym roku może być podobnie, choć należy pamiętać, że istnieje lista oczekujących. Miejsca mogą być wówczas przyznane pod koniec roku. Należy sprawdzać cierpliwie informacje, by nie przegapić terminu złożenia dokumentów.

Ważne, by dowiedzieć się także o szansach przed przylotem. Najlepiej w prowincji Ontario znaleźć pracę wykwalifikowaną w kategorii zawodowej O A B. W innych prowincjach możliwa jest także imigracja w zawodach półwykwalifikowanych lub niewykwalifikowanych.

A zatem jeśli uczestnik wybiera naszą prowincję Ontario, może skorzystać po roku z programu federalnego Canadian Experience Class. Zatrudnienie jednak musi być stałe (payroll), jak wspomniałam, w odpowiedniej kategorii zawodowej, pracownik zagraniczny musi przepracować minimum 12 miesięcy. W programie nominacji nie jest wymagane przepracowanie w Ontario 12 miesięcy, ale by uczestnik otrzymał pobyt, musi wykazać się minimum dwuletnim doświadczeniem w zawodzie, jaki wykonuje lub będzie wykonywał. Prawo narzuca także dość wysokie wymogi dla pracodawców, muszą mieć określone obroty firmy i zatrudnionych na stałe pracowników.

Niestety, wielu naszych rodaków zaprzepaszcza możliwości stałej imigracji tylko dlatego, że nie posiada odpowiednich informacji przed przylotem do Kanady. Większość zatrudnia się na zlecenie i w zawodzie niewykwalifikowanym. Oczywiście, nie zawsze są możliwości znalezienia od razu odpowiedniego zatrudnienia, ale warto poszukać już odpowiedniej oferty przed przybyciem do Kanady samemu lub z pomocą znajomych, rodziny w Kanadzie. Większa część uczestników posiada tu bliskich, chcących pomóc w imigracji do Kanady.

Program wizy pracy nie jest programem imigracyjnym, uczestnicy powinni po roku opuścić Kanadę i powrócić do swojego kraju. Z drugiej jednak strony, prawo kanadyjskie zezwala na przedłużenie pobytu lub skorzystanie z programów pobytowych już po przybyciu do Kanady.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca
OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY – SPONSORSTWEM RODZINNYM, POBYTEM STAŁYM, WIZĄ PRACY, STUDIÓW LUB INNĄ PROCEDURĄ IMIGRACYJNĄ, NA PRZYKŁAD ODDALENIEM DEPORTACJI CZY PRZEDŁUŻENIEM POBYTU CZASOWEGO, PROSIMY O KONTAKT Z NASZĄ KANCELARIĄ: TEL. 416 5152022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
WWW.EMIGRACJAKANADA.NET
BEZPŁATNE NOTARYZACJE IMIGRACYJNE DLA NASZYCH KLIENTÓW.

W każdej sprawie imigracyjnej, oprócz przepisów, aktualnych trendów politycznych, istotną rolę grają argumenty przemawiające za takim czy innym rozstrzygnięciem. Oczywiście, starający się o pozostanie na stałe w Kanadzie wytacza najkorzystniejsze dla siebie, najsilniejsze, według jego mniemania, argumenty.

Oleg, około 50-letni mężczyzna, niewysoki, ale przystojny, dobrze zbudowany, pochodził z Donbasu na Ukrainie. Mówił po rosyjsku, jak większość Ukraińców zamieszkałych we wschodniej części tego kraju. Ale mówił też dość dobrze po angielsku, bo łącznie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie przebywał ponad osiem lat.

sobota, 25 kwiecień 2015 12:48

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Długie macki

Napisane przez

Kiedy Trocki przegrał polityczną batalię o spadek po Leninie, wyniósł się do Meksyku, gdzie w willi chronionej jak twierdza, zamierzał dożyć swoich dni. Ale macki Generalissimussa Stalina i tam go dosięgły. Podobny los spotkał byłego agenta, już rosyjskiej bezpieki, który został otruty w środku Londynu z polecenia Moskwy.

Wydawałoby się, że takie wydłużone ramiona sięgają po wielkich, a co najwyżej średnio ważnych z punktu widzenia Moskwy, którzy narazili się panującym w danym okresie na Kremlu. Zmiana ustroju nie ma znaczenia. Dopóki Rosja czuje się wielka, ważna, dobrze uzbrojona, stara się oplatać swoimi mackami cały świat. A oto dowód.

Życie Vadima mogło przebiegać bez większych zakłóceń. Urodził się w Leningradzie, ale życie dorosłe rozpoczął już w St. Petersburgu. W tym samym miejscu, ale w cokolwiek zmienionej rzeczywistości. Rodzice jego rozwiedli się, gdy miał dziesięć lat. Od tego czasu mieszkał z matką, która skoncentrowała całą swoją miłość, całe plany życiowe na tym jedynaku. Vadim ukończył szkołę średnią i zaraz upomniało się o niego wojsko. Został wcielony do wojsk ochrony pogranicza. Kiedy kończył pierwszy rok dwuletniej obowiązkowej służby, został poinformowany, że na drugi rok zostaje skierowany do Czeczenii, do zabezpieczenia granic mocarstwa rosyjskiego, w taj walczącej o niezależność republice. Był to okres najostrzejszych walk, wyniszczających w sposób okrutny obie strony. Po stronie rosyjskiej ginęło wielu żołnierzy, którzy pod przymusem byli kierowani do prowadzenia tej "brudnej wojny".

sobota, 25 kwiecień 2015 14:48

Zezwolenie na wlot dopiero w 2016

Napisane przez

Izabela EmbaloPosiadamy już więcej informacji o wprowadzeniu elektronicznego zezwolenia na wjazd (electronic travel authorization) dla obywateli niektórych krajów, chcących podróżować do Kanady.

Wymóg będzie dotyczył podróżnych z krajów, których obywatele są zwolnieni z wymogu wizowego. Obecnie rząd zapowiada wprowadzenie nowego wymogu prawnego w marcu 2016 roku.

Niektóre kraje, także USA, wprowadziły już taki system. Nowy wymóg i kontrola graniczna turystów ma na celu wyłapanie osób, które na przykład posiadają rekord kryminalny i nie powinny być, według kanadyjskiego prawa imigracyjnego, turystami w Kanadzie. Powodów odmowy wlotu czy wjazdu do Kanady może być oczywiście więcej. Zezwolenie na wjazd nie będzie kosztowne, turyści będą musieli zapłacić tylko 7 dolarów. Zezwolenie będzie ważne na 5 lat, chyba że paszport turysty będzie wygasał wcześniej.

Nowy, przyszłoroczny wymóg nie będzie obowiązywał obywateli takich krajów, jak USA, osób jedynie przesiadających się w Kanadzie, turystów, którzy posiadają już ważną wizę kanadyjską.

Studenci i pracownicy zagraniczni podróżujący do USA także nie będą musieli starać się o zezwolenie na wlot.

Około 74 proc. turystów odwiedzających Kanadę to obywatele zagraniczni zwolnieni z wymogu posiadania wizy wjazdowej (w tym także obywatele polscy). Jako ciekawostkę dodam, że z wymogu elektronicznego zezwolenia będzie także zwolniona brytyjska rodzina królewska.

Tysiące turystów z krajów bezwizowych jest zatrzymywanych na granicy i zawracanych. Jak wspomniałam, powody są różne, np. podejrzenie nielegalnego zatrudnienia, kryminalny rekord, zły stan zdrowia. Koszty deportowania turystów z granicy są zbyt wysokie.

Podróżujący do Kanady także są narażeni na duże koszty, wielu opłacających drogie bilety nigdy nie miało możliwości zwiedzić Kanady czy spędzić trochę czasu z rodziną, gdyż kanadyjskie władze nie wyraziły zgody na przekroczenie granicy. Nie zawsze decyzje te były sprawiedliwe. Wprowadzenie nowego systemu zezwoleń na przybycie do Kanady ma na celu zmniejszenie ilości akcji porządkowych. Turyści będą też spokojniejsi, ponieważ zezwolenie wydane elektronicznie będzie jakby w pełnym sensie gwarancją na przekroczenie granicy, choć będziemy musieli jeszcze poczekać na to, by zaobserwować, jak zafunkcjonuje nowy system.

Osoby posiadające kryminalny rekord powinny się dowiedzieć na temat uzyskania kryminalnej rehabilitacji. Uzyskanie pozytywnej rehabilitacji jest zatarciem wyroku w świetle prawa kanadyjskiego i zezwoli turyście na wlot do Kanady.

Izabela Embalo
licencjonowany
doradca imigracyjny
Commissioner of Oath

OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY – SPONSORSTWEM RODZINNYM, POBYTEM STAŁYM, WIZĄ PRACY, STUDIÓW LUB INNĄ PROCEDURĄ IMIGRACYJNĄ, NA PRZYKŁAD ODDALENIEM DEPORTACJI CZY PRZEDŁUŻENIEM POBYTU CZASOWEGO, PROSIMY O KONTAKT: TEL. 416 5152022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.emigracjakanada.net

piątek, 17 kwiecień 2015 14:03

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Hobbysta

Napisane przez

Zwykle hobby czy dodatkowe zainteresowania człowieka powinny go rozwijać, wzmacniać, dodawać barwy jego życiu. Sport powinien zapewnić lepsze samopoczucie, czytanie ciekawych książek – rozwinąć intelekt. Czasami jednak bywa inaczej.

Pamiętam pewnego adwokata z Polski, zapalonego narciarza. Na nartach, jako amator, potrafił zrobić wszystko, w tym skoki z małej skoczni, z obrotem w powietrzu. Któregoś jednak dnia, zamiast dość szerokim zjazdem z Małej Kopy, wybrał ścieżkę biegnącą wśród lasu. W pewnym momencie, zamiast zrobić lekki skręt, pojechał prosto i wyrżnął w skałę. Wykręcił nogę o 180 stopni i po kilkumiesięcznym kuśtykaniu z nogą w gipsie, pozostał na całe życie częściowym inwalidą.

piątek, 17 kwiecień 2015 15:55

Przedłużenia pobytu turystycznego

Napisane przez

Izabela EmbaloZbliża się okres wzmożonego ruchu turystycznego. Warto zatem przypomnieć Państwu możliwości przedłużenia pobytu czasowego, ponieważ dość często zdarza się, że urzędnik na granicy zezwolił jedynie na krótki pobyt turystyczny, a turysta chciałby pozostać w Kanadzie z rodziną lub znajomymi dłużej.

Jeśli turysta otrzymał jedynie pieczątkę z datą wlotu, może pozostać w Kanadzie turystycznie przez sześć miesięcy. Pobyt można przedłużyć na terenie Kanady korespondencyjnie lub elektronicznie. Nie ma opcji osobistego spotkania-przedłużenia pobytu czasowego w lokalnym biurze.

Jeśli kanadyjski urząd zezwolił na krótszy okres pozostania i wówczas, jeśli czasowy pobyt na granicy wydany został z restrykcją-adnotacją urzędową, która jest nakazem stawienia się do odlotu na lotnisku, nadal można poprosić o dłuższe zezwolenie, i nawet w sytuacji posiadania restrykcji wizowej pobytu czasowego. Niektóre osoby są tak już przestraszone, że nie znają swoich praw, a także nie wiedzą, na co zezwala kanadyjskie prawo. Decyzja urzędnika na granicy nie musi być ostateczna.

Jak zatem przedłużyć pobyt czasowy? Turysta musi wysłać specjalną petycję do urzędu imigracyjnego. Opłata skarbowa uległa zmianie, obecnie wynosi sto dolarów od osoby.

Niedawno zmieniły się formularze o przedłużenie wizy, są o wiele dokładniejsze, turysta jest nawet pytany, czy pracuje lub kiedykolwiek pracował bez autoryzacji w Kanadzie. Należy także podać powód wizyty-dłuższego pozostania oraz kto jest gospodarzem w Kanadzie i jakie posiada się zabezpieczenie finansowe. Jeśli rodzina gwarantuje mieszkanie i wyżywienie, nie jest konieczne, by wykazać się odpowiednimi funduszami, zalecam wówczas dołączenie listu od kanadyjskich "sponsorów".

Uwaga – ważna informacja. Od momentu wysłania podania o przedłużenie pobytu turystycznego do momentu otrzymania pisemnej decyzji TURYSTA POZOSTAJE W KANADZIE LEGALNIE (implied status). Na decyzję można czekać dość długo, więc nie należy się martwić, że praktycznie pierwsze zezwolenie na pobyt już wygasło, gdyż prawo chroni wnioskodawców w ten sposób, że w trakcie oczekiwania na decyzję (wizę czasową) turysta ma prawo pozostać na terenie Kanady. Nie należy też wysyłać oryginału paszportu, jedynie kopię strony głównej i strony z adnotacjami urzędu kanadyjskiego. Oczywiście należy zatrzymać dowody wysłania podania i opłaty za przedłużenie wizy. Informacja o wysyłce dokumentów dopiero po jakimś czasie widnieje w systemie komputerowym i jeśli wcześniej ktoś będzie sprawdzony na przykład przez policję w sytuacji nieposiadania ważnej wizy – może dojść do aresztowania. Dlatego ważne jest, by udokumentować swoją legalność.

Przedłużenie wizy – osobny dokument – wysyłane jest także pocztą. Decyzje negatywne są wysyłane najczęściej e-mailem. Paszport musi być ważny, także na okres przedłużenia wizy czasowego pobytu. Brak ważnego paszportu jest powodem odmowy wizy turystycznej. Prawo zezwala nawet na kilkakrotne przedłużenie wizy turystycznej, jednak osoba odwiedzająca Kanadę za każdym razem musi opisać powody pozostania i swoją sytuację finansową.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny
tel. 416 5152022
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

piątek, 10 kwiecień 2015 12:26

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Poradnictwo

Napisane przez

Często, ze zwykłej życzliwości, udzielamy tym mniej doświadczonym czy mniej zaradnym dobrych rad. Sami też z tego korzystamy. Czy je wykorzystujemy, czy też nie, to już zależy od nas samych. Dobrych rad udzielają też, za pieniądze, profesjonaliści: adwokaci i agenci imigracyjni.

Stefan był synem przesiedleńców z dawnych krańców wschodnich Polski, na skraj zachodni. Pracował w dawnej, poniemieckiej fabryce, która została zrujnowana przez artylerię sowiecką, a z kolei resztki ruchomości tej fabryki zostały wywiezione przez zwycięzców na wschód. Jego ojciec odbudowywał tę fabrykę produkującą sprzęt gospodarstwa domowego, a syn uczestniczył w jej stałej modernizacji i unowocześnianiu. Był technikiem i swoją karierę w tym zakładzie zakończył na stanowisku specjalisty od napraw gwarancyjnych.

Strona 1 z 22