Goniec

Switch to desktop Register Login

Prawo imigracyjne

Prawo imigracyjne

sobota, 19 lipiec 2014 03:07

Niekompetencja

Napisane przez

Kiedy coś nam w życiu nie wyjdzie, często pytamy sami siebie, czasami znajomych, czy przyjaciół, dlaczego tak się stało? Dlaczego ci, którym zawierzyliśmy, którym powinniśmy ufać, nas zawiedli? Czasami mamy podstawy do pytania, dlaczego ktoś zaniedbał swoje obowiązki, lub wręcz nas oszukał, naciągnął, czego konsekwencje ponosimy my.

Na gruncie imigracyjnym możliwości pomyłek, niedociągnięć, naciągania, nieuczciwości, itp. jest bez liku. Wynika to po części z faktu, że część tylko zagadnień imigracyjnych jest regulowana ostro sformułowanym prawem; reszta to swoboda oceny dana urzędnikom, którzy sprawy te załatwiają. Nie powinna to być jednak dowolność ich ocen, ale decyzja wynikająca z wiedzy i doświadczenia, oraz znajomości bieżącej polityki imigracyjnej państwa.

sobota, 19 lipiec 2014 05:09

Tylko 90 dni

Napisane przez

Izabela EmbaloMoże się zdarzyć, że osoba przebywająca w Kanadzie turystycznie chce dłużej pozostać. Prawo imigracyjne zezwala, by ubiegać się o przedłużenie statusu czasowej rezydencji. Nie należy jednak do rzadkości sytuacja, że osoba zbyt późno orientuje się, by swój status przedłużyć, ewentualnie przypomina sobie prawidłową datę zezwolenia na pobyt turystyczny trochę za późno. Co można wtedy zrobić? Ponownie, kanadyjskie prawo imigracyjne zezwala, by ubiegać się o przywrócenie legalnego statusu, ale tylko w terminie do 90 dni od daty jego wygaśnięcia.

Spotkałam się kilkakrotnie z opinią, że osoba w ciągu tych 90 dni jest nadal legalnie w Kanadzie, i że to żaden problem, by przywrócić status czasowego pobytu (wiza turystyczna, wiza studiów, wiza pracy). Nie zgadzam się z tą opinią. W momencie wygaśnięcia legalnego statusu osoba przebywa w Kanadzie nielegalnie. A zatem, jeśli dojdzie do sytuacji wylegitymowania przez kanadyjskie władze, może dojść do przykrej sytuacji aresztu. Przekonanie, że jestem nadal legalnie przez 90 dni, bo do tego terminu mogę wystąpić z podaniem o wznowienie wizy nie jest prawidłowe. Ponadto w złożonym podaniu o przywrócenie statusu osoba powinna wyjaśnić dlaczego doszło do pozostania poza statusem, opłaty imigracyjne są wyższe, nie ma też gwarancji, że status zostanie przywrócony. Po co zatem ryzykować i dopuszczać do sytuacji pozostawania poza ważnym statusem?

Czasowy pobyt można przedłużyć w prostszy i tańszy sposób, dlatego proszę zawsze sprawdzić na jak długo można pozostać i dopilnować terminu przedłużenia wizy. Przypomina, że jeśli osoba przybywająca do Kanady otrzymała jedynie pieczątkę z datą wlotu, może przebywać legalnie na terenie Kanady do 6 miesięcy. Jeśli pod pieczątką jest adnotacja urzędnika, należy dostosować się do tej daty. Niekiedy przybysz otrzymuje specjalny dokument określający datę ważności imigracyjnego statusu.

Podanie o przedłużenie lub wznowienie legalnego statusu można wysłać korespondencyjnie lub elektronicznie. Od momentu złożenia podania turysta, student lub czasowy pracownik są legalnie w Kanadzie i do momentu otrzymania pisemnej decyzji.

Podania elektroniczne są rozpatrywane szybciej.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny
Kanada

Osoby zainteresowane poradą prawną, przedłużeniem lub wznowieniem pobytu czasowego, otrzymaniem kanadyjskiej wizy, lub stałego pobytu prosimy o kontakt. Pomagamy także w sytuacji otrzymania decyzji negatywnej, deportacyjnej oraz w innych sprawach związanych z emigracją.
Tel. 416-5152022 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Przyjmujemy także w niektóre weekendy i wieczory po uprzednim umówieniu wizyty. Dwie dogodne lokalizacje: centrum Toronto oraz Etobicoke (blisko Mississaugi i Brampton).
Zapewniamy dyskrecję. Posiadamy 16 lat doświadczenia. Możliwość konsultacji poprzez Skype

piątek, 11 lipiec 2014 18:03

Opowieści z aresztu deportacyjnego: Los matek

Napisane przez

Walka o uzyskanie statusu stałego mieszkańca Kanady jest dla każdego przybysza z innego kraju dużym problemem. Zwykle osoby te mają argumenty przemawiające, według nich, za pozytywnym załatwieniem ich spraw. Jeśli jednak walkę taką toczy samotna dorosła osoba, to w wypadku przegranej konsekwencje tego są mniejsze, niż w przypadku matek z dziećmi.

Maria, biała, około 30-letnia kobieta, walczyła o stały pobyt w Kanadzie przez sześć lat. Przybyła tu z Salwadoru szukać lepszych warunków życia. Oczywiście, w swoim podaniu do władz imigracyjnych podała fakty związane z działaniem w jej kraju partyzantki antyrządowej, gangów przestępczych, nikłych sukcesów policji w walce z kryminalistami, korupcji policji i urzędników państwowych, itp. Liczyła na sukces.

piątek, 11 lipiec 2014 17:04

Obowiązek udowodnienia

Napisane przez

Izabela EmbaloPisałam już wcześniej o tym, jak ważne jest, by sprawę imigracyjną odpowiednio udokumentować. W sprawach pobytu stałego nie jest wystarczające, by jedynie wypełnić podanie. Osoby, które powierzają sprawę imigracyjnemu konsultantowi lub adwokatowi, wiedzieć, że należy wykazać współpracę, i by sprawa miała szansę, jak największego powodzenia, osoba ubiegająca się o pobyt musi dostarczyć odpowiednie dokumenty. W jednych sprawach jest to łatwiejsze, w innych trudniejsze, ponieważ niektóre rodzaje spraw są opisowe. Przykładowo, jeśli osoba składa wniosek z prośbą o względy humanitarne, podpierając się przepisem dobra dziecka, musi przedstawić urzędnikowi imigracyjnemu przekonywający materiał wspierający sprawę, np. adaptację dziecka w Kanadzie, adaptację rodziny, niezależność finansowa itp.

Kiedy klienci po przegranych sprawach przychodzą do mnie z pełnym żalem, że inna firma nie załatwiła sprawy, przeglądając kopie dokumentacji często dochodzę do wniosku, że sporo winy w tym ponoszą sami klienci.

Ja także mam niekiedy problem z uzyskaniem od klienta tego, co jest potrzebne. Nie wszyscy przykładają się należycie do współpracy i załatwienia pobytu. Rozumiem, że ludzie mają swoje sprawy, problemy, że brakuje im czasu, ale w tak poważnych sprawach, naprawdę istotne jest, jak klient podchodzi do załatwienia pobytu i czy dostosowuje się do instrukcji swojego adwokata czy doradcy imigracyjnego.

Myślenie, że powierzyłem komuś sprawę, zapłaciłem, i to już nie jest moja praca, jest bardzo błędne. Tyle samo pracy, ile ma Wasz reprezentant, tyle samo musicie Państwo włożyć w swój wniosek. Jeśli nie przyłożycie się do załatwienia swojej sprawy, oczekiwanego efektu może nie być. Niekiedy też klienci dostarczają dokumentację w ostatniej chwili, kiedy następnego dnia jest ostatnia możliwość jej złożenia - w niektórych sprawach ważna jest data złożenia, gdyż, na przykład kończy się legalny status lub mija dozwolony termin.

A zatem dla Państwa ważna informacja; zatrudniając specjalistę imigracyjnego pamiętajcie, że musicie wykazać pełną współpracę i w miarę możliwości powinniście dostarczyć to, co jest potrzebne. Nie dostarczajcie dokumentacji na ostatnią chwilę, ponieważ wasz doradca nie będzie miał czasu na możliwie najlepsze przygotowanie sprawy. Urzędnik imigracyjny także nie ma czasu na weryfikowanie wszystkich informacji. Należy też pamiętać, że urzędnik, jeśli nie posiada wiarygodnego, przekonującego materiału sprawy najczęściej nie wyda decyzji pozytywnej.

W kanadyjskim prawie imigracyjnym obowiązek udowodnienia (udokumentowania sprawy) spoczywa na osobie ubiegającej się o imigracyjny status.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny

OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY PROSIMY O KONTAKT:
TEL. 416 -515 2022,
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.emigracjakanada.net

piątek, 04 lipiec 2014 18:30

Gdyby nie majcher

Napisane przez

knifeconstructionWiększość z Państwa niewątpliwie wie co znaczy słowo "majcher". Pamiętamy słynną piosenkę pt. "Ricky Majcher", czyli Ricky Nożownik. Bo w żargonie uliczników narzędzie nożowników to właśnie "majcher".
To wyjaśnienie było niezbędne, aby przedstawiając losy Marka dojść do miejsca, w którym wspomniane narzędzie odegra istotną rolę. Jaką? Nie uprzedzajmy faktów.


Marek urodził się i dorastał wśród sadów nowosądeckich. Kiedy miał kilka lat jego rodzice sprzedali małe gospodarstwo, które odziedziczyli po rodzicach i przenieśli się do miasta. Było to tym bardziej dogodne, że ojciec Marka od lat w tym mieście pracował będąc tzw. chłopo-robotnikiem.
Decyzja o przeprowadzce związana też była z tym, że starszy o dwa lata brat Marka miał pójść do szkoły średniej. Dojazd byłby dla niego uciążliwy. Za dwa lata miało to czekać i Marka. Tak więc rodzina zamieszkała w małym czynszowym mieszkaniu. Ale dla wszystkich było blisko. Bo i matka Marka dostała pracę w pobliskim sklepie.
Marek ukończył technikum i natychmiast po szkole dostał pracę w swoim zawodzie. Jakoś wywinął się od wojska i mając dwadzieścia dwa lata, ożenił się z piękną dziewczyną. Urodziły im się dwie córeczki. Przez dziesięć lat życie rodzinne płynęło bez większych zakłóceń. Ale później zaczęło się coś psuć.


Częściowo miało to związek z faktem, że firma państwowa, w której pracował Marek została sprzedana prywatnemu właścicielowi, który ją rozwinął, ale kiedy zarobił kilkanaście milionów, to ją zlikwidował, nie troszcząc się o los pracowników. Marek znalazł się bez pracy. W nie dużym mieście trudno było o uzyskanie stałej pracy. Znajdował prace dorywcze, sezonowe. Dochody się zmniejszyły. Marek sam czuł swoją degradację, a do tego pogłębiała w nim to poczucie jego żona. Wszystko zakończyło się separacją.
Marek podzielił się swoimi problemami ze starszym bratem, który przed laty wyjechał z Polski i w końcu zamieszkał na stałe w Kanadzie. Tutaj ożenił się z imigrantką z Polski, mieli dwoje dzieci, własny dom i własny biznes. Zajmował się on pracami remontowymi: domów i biznesów. Szło mu nieźle.

piątek, 04 lipiec 2014 16:44

Dyskryminacja w nowym prawie obywatelskim?

Napisane przez

Izabela EmbaloRząd kanadyjski zapowiada zmiany prawa obywatelskiego. Trudniej będzie stałym rezydentom Kanady uzyskać obywatelski certyfikat. W dodatku nowe prawo kreuje dwie kategorie obywateli, co nie jest zgodne z ogólnymi zasadami prawa.

Jakie są najważniejsze zmiany?


Wydłuży się czas oczekiwania na obywatelstwo, do tej pory można było składać podanie już po trzech latach, w wielu przypadkach, jeśli ktoś zamieszkiwał w Kanadzie wcześniej, już po dwóch latach, ponieważ ministerstwo zaliczało czas rezydencji w Kanadzie przed otrzymaniem pobytu.


Nowe prawo będzie wymagać, by zamieszkiwać w Kanadzie minimum cztery lata. Nie będzie też specjalnych ulg dla osób zamieszkujących w Kanadzie, pracujących czy studiujących przed otrzymaniem stałego pobytu. Test prawny oceniać będzie sześć lat przed złożeniem podania. Do tej pory można odliczyć do roku.

Ostatnio zmieniany piątek, 04 lipiec 2014 16:47
piątek, 27 czerwiec 2014 10:53

Za wczesna emerytura

Napisane przez

Polska jest krajem o największej armii młodych emerytów. Średnia wieku emerytów w Polsce wynosi około 57 lat. Ma to się zmienić w związku z podniesieniem wieku emerytalnego, ale to będzie następowało powoli. Obciąża to nadmiernie fundusz emerytalny, uniemożliwiając podnoszenie kwot emerytur osobom, które je wypracowały, uwzględniając wielkość inflacji, wzrost kosztów utrzymania i wzrost zarobków w sektorze tak państwowym (w tym w budżetówce), jak i prywatnym. Zwykle, w większości krajów, pełną emeryturę otrzymuje się po wypracowaniu odpowiedniej liczby lat i osiągnięciu określonego wieku.

W Kanadzie pełną emeryturę otrzymuje się po przepracowaniu 40 lat i osiągnięciu 67 lat życia. Dotyczy to tak kobiet, jak i mężczyzn. Wyjątkiem są niektórzy pracownicy państwowi (wojsko, policja, nauczyciele itp.), którzy mogą otrzymać wcześniejszą emeryturę po przepracowaniu 30 lat, niezależnie od osiągniętego wieku.

piątek, 27 czerwiec 2014 12:35

Nowy program dla pracowników zagranicznych

Napisane przez

Izabela EmbaloLiczna grupa pracowników zagranicznych zasilała kanadyjską siłę roboczą każdego roku. Niestety, liczne skargi i nadużycia programu doprowadziły do radykalnych zmian, jakie ogłoszono w tym roku.

Tylko w zeszłym roku ponad 200 tysięcy zagranicznych pracowników przybyło do Kanady na kontrakt. Suma ta znacznie przekracza dotychczasowy nabór kadry zagranicznej. Nie wiem, czy mieli Państwo okazję oglądać medialną akcję przeciwko pracownikom zagranicznym, przynajmniej w moim odczuciu taka ona była, gdyż wielokrotnie pokazywano w telewizji dwie kobiety zwolnione z restauracji w Saskatchewan z powodu, jak twierdzą pracownice, zatrudnienia Filipińczyków. Medialna akcja rozpętała debatę, doszło do zmian, jakie w praktyce będą sporym utrudnieniem w sprowadzeniu pracowników zagranicznych do Kanady.

Kanadyjski pracodawca, by zatrudnić pracownika cudzoziemca, musiał przechodzić przez proces uzyskania specjalnego zezwolenia; aby je uzyskać, należało przekonać kanadyjski rząd, że zagraniczny pracownik nie zabiera miejsca pracy Kanadyjczykom lub stałym rezydentom Kanady. Zgoda taka, jak pisałam już wcześniej, nazywała się LMO.

Podstawową zmianą jest obecnie wymóg dość wysokiej stawki za pracownika zagranicznego (średnia prowincji danego zawodu, nie minimalna). Do tej pory istniała pewna dowolność w tej kwestii, choć kanadyjski pracodawca musiał przekonać urząd pracy, że stawki nie będą zbytnio zaniżone. Czy stać będzie kanadyjskich pracodawców na zatrudnienie cudzoziemców? Na pewno nowe zmiany mają na celu zniechęcenie do sprowadzania siły roboczej z innych krajów, jednak warto zadać sobie pytanie, czy będzie to korzystne dla kanadyjskiej gospodarki?

Rząd wzmocnił moc prawną w kwestii zawieszenia lub anulowania prawa pracy osobom, które nadużyły program lub w jakimś stopniu złamały zasady prawa imigracyjnego.

Ponadto, pracodawca musi przekonać urzędnika państwowego, że sprowadzanie robotników zagranicznych nie jest metodą zastąpienia kanadyjskiej kadry. W dodatku, zagraniczny pracodawca może być zapytany o plan wdrażania kanadyjskich pracowników w firmę i zatrudnienie.

Wzrosła także opłata za rozpatrywanie wniosków pracodawców. Oto niektóre zmiany, jakie zostały wprowadzone.

Nowy program pracowników zagranicznych spotyka się ze sporą dozą krytyki ze strony polityków, a także imigracyjnych społeczności, nie wspominając już o kanadyjskich przedsiębiorcach, narzekających na brak odpowiednich pracowników. Mam nadzieję, że w przyszłości program ten zmieni się na lepszy. Kanada potrzebuje pracowników zagranicznych, potrzebuje imigrantów, dlatego rząd powinien opracować rozsądne zasady przyjmowania ludzi z całego świata. Moim zdaniem, nowe zmiany nie przysporzą nam wiele pożytku. Miejmy nadzieję, że brak rąk do pracy zaowocuje nowymi, korzystniejszymi przepisami w niedalekiej przyszłości.

W NASTĘPNEJ PUBLIKACJI PRZYBLIŻĘ DOKŁADNIEJ NOWE PRZEPISY OBYWATELSKIE I PROPONOWANE PRZEZ RZĄD KANADYJSKI ZMIANY.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny Kanada

OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY – poradą prawną, POBYTEM, WIZĄ PRACY, STUDIÓW, PRZEDŁUŻENIEM POBYTU CZASOWEGO, OPÓŹNIENIEM DEPORTACJI, APELACJĄ DECYZJI ODMOWNEJ – PROSIMY O KONTAKT Z NASZYM BIUREM:
416 5152022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.emigracjakanada.net

Posiadamy 16 lat doświadczenia. specjalizujemy się w Imigracji polskich obywateli. Pomogliśmy setkom naszych rodaków osiedlić się na stałe w Kanadzie.
Dwie dogodne lokalizacje biura. Konsultacje także w niektóre weekendy i wieczorami.

piątek, 20 czerwiec 2014 22:58

Czy skłamać?

Napisane przez

Izabela EmbaloZgłosił się do mnie w celu uzyskania porady młody mężczyzna, przebywający obecnie w Polsce. Przebywał w Kanadzie bez statusu przez trzy lata, pracował także bez autoryzacji.

Rodzina zachęciła go do wystąpienia o wizę studencką, uzbierał na studia trochę funduszy, i zdecydował, że złoży wniosek o zezwolenie na studia. W jego sytuacji pierwszy wniosek o wizę studencką powinien być złożony poza Kanadą, ale pojawił się problem, co w tym podaniu studenckim napisać? We wniosku należy podać dokładnie kraje/miejsce zamieszkania, historię pracy i inne informacje związane z obecną sytuacją kandydata-studenta. Podpowiedziano mu, że w Kanadzie nikt nie sprawdza wylotów i można się wywinąć kłamstwem, zwyczajnie napisać, że imigrant opuścił Kanadę w terminie wizowym.

Młody chłopak opuścił Kanadę, przygotował dokumenty wizowe i udał się do ambasady w Warszawie po wizę. Urząd sprawdził dane wnioskodawcy, który nie uświadamiał sobie powagi swojej sprawy, złamał kanadyjskie prawo i sfałszował informację w podaniu. Okazało się, że imigrant posiadał w Kanadzie samochód zarejestrowany na swoje nazwisko, miał nawet kilka niezapłaconych mandatów drogowych, i w tak prosty sposób można było udowodnić nielegalny pobyt osoby na terenie Kanady. Decyzja wizowa była negatywna. Imigrant, ponownie za namową znajomych, zupełnie nieprzygotowany do procedury granicznej, próbował powrócić do Kanady turystycznie, ale zawrócono go z granicy. Mężczyzna nie wiedział, że ma na określony czas zakaz powrotu. A nawet po upływie czasu, w mojej opinii, powrót turystyczny będzie utrudniony ze względu na brak wiarygodności.

Kłamstwo nie opłaciło się, a najgorsze jest to, że podanie imigracyjne ze sfałszowanymi informacjami było przygotowane z podpowiedziami innych osób, nieznających się tak naprawdę na procedurach imigracyjnych. Sama logika podpowiadałaby, że jeśli przebywam w Kanadzie bez wizy, ale posiadam konto bankowe, samochód, ubezpieczenie, a nawet niezapłacone mandaty drogowe, nie jest sztuką zweryfikować pobyt osoby, nawet jeśli Kanada nie rejestruje jeszcze wylotów, tak jak robią to Amerykanie. Istnieją drogi weryfikacji informacji, o ile urzędnik chce taką informację sprawdzić.

W praktyce, osoba, która przebywała w Kanadzie nielegalnie lub pracowała, nie ma przekreślonej drogi imigracyjnej. Wielu moich klientów, którzy już są rezydentami czy obywatelami, właśnie w takiej sytuacji się znalazło – sytuacji życia bez dokumentów. Nie twierdzę, że zawsze taka sytuacja jest korzystna, mogą pojawić się komplikacje, ale warto uświadomić sobie także, jakie są konsekwencje prawne fałszowania informacji, bo właśnie w taki sposób droga do pobytu może być całkowicie już zamknięta.

Kanadyjskie prawo uwzględnia sytuacje nielegalności (życia i pracy bez statusu), należy jednak wiedzieć, jak się poruszać w przepisach, skłamanie i podanie fałszywych zeznań nie jest prawidłowe, także karane, i każdy doświadczony specjalista prawa ostrzega swoich klientów przed popełnieniem podobnych błędów.

Izabela Embalo
licencjonowany doradca imigracyjny
OSOBY ZAINTERESOWANE IMIGRACJĄ DO KANADY – WIZAMI, POBYTEM, OBYWATELSTWEM, ODDALENIEM DEPORTACJI – PROSIMY O KONTAKT:
Tel. 416 5152022, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

piątek, 20 czerwiec 2014 23:47

Używki

Napisane przez

Alkohol jest wytwarzany i konsumowany przez człowieka od tysięcy lat. Narkotyki też mu nie były obce, ale moda na nie, przynajmniej w zachodniej cywilizacji, wybuchła nagle w dwudziestym wieku. Obie te używki potrafią wywrzeć istotny wpływ na życie ludzkie.

Z pierwszą z nich miał problem Bogdan. Ten urodzony na Dolnym Śląsku, około 35-letni mężczyzna wyglądał dużo starzej, był zniszczony, jego twarz zdradzała częsty kontakt z alkoholem. W atmosferze alkoholizmu wyrastał w domu rodzinnym. Ojciec jego, górnik z zawodu, nie wylewał za kołnierz, ale prawdziwe problemy zaczęły się, kiedy zamknięto nierentowną kopalnię, w której przepracował ponad dwadzieścia lat. Dostał odprawę, którą częściowo przepił, jak również znaczna część wcześniejszej emerytury szła na przelew.

Strona 1 z 16