Goniec

Switch to desktop Register Login

Autoryzacja pracy dla sponsorowanych

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Izabela Embalo        Witam, często zadajecie mi pytania, czy wiza pracownicza należy się współmałżonkom lub konkubentom starającym się o pobyt stały na podstawie sponsorstwa. Jest to bardzo ważny temat dla wielu rodzin, wiza pracy daje nie tylko możliwość zatrudnienia, ale także posiadania ubezpieczenia medycznego. A zatem do grudnia osoba sponsorowana przez współmałżonka lub konkubenta ma prawo do złożenia wniosku o wizę pracy w tym samym czasie. Dlaczego piszę do końca grudnia? Dlatego że program wizowy dla sponsorowanych partnerów jest programem pilotażowym i każdego roku musi zostać odnowiony, nie jest to stały prawny przywilej.              

        Nie każda też osoba zakwalifikuje się, by otrzymać wizę pracy, muszą być spełnione następujące warunki:

        – taka osoba ubiega się o pobyt w Kanadzie.

        – zamieszkuje ze swoim sponsorem i posiada legalny status w Kanadzie.

        A zatem wnioskodawcy, którym wygasła już wiza, autoryzacja pracy czy studiów, nie mogą ubiegać się o wizę pracowniczą, składając wniosek o pobyt stały. 

        Wiza przyznawana jest w mniej więcej cztery miesiące, czasami można ją otrzymać szybciej, czasem czeka się  dłużej, przynajmniej takie jest moje doświadczenie, zależy to od kolejki w urzędzie.

        Osoba, która nie złożyła podania o wizę pracowniczą, a złożyła już wniosek o sponsorowanie, ma prawo wysłać podanie o autoryzację pracy osobno, opisując sytuację i załączając dowody wysłania wniosku sponsorskiego. 

        Wiza pracy przyznawana jest także zazwyczaj na dwa lata, a zatem warto w podaniu wizowym zaznaczyć, że prosicie o wizę przynajmniej na rok, bo tyle trwają nowe podania pobytowe dla współmałżonków i konkubentów. Proszę też zawsze sprawdzić, jakie są opłaty za wizę pracy, gdyż mogą się one zmienić. Osoby starające się o pobyt poza Kanadą, choć przebywające turystycznie na terenie Kanady, nie otrzymują wizy pracy, jest to przywilej, jak wspomniałam, dla podań z terenu Kanady.

        Program pilotażowy został już przedłużany na następne lata, więc myślę, że i w przyszłym roku rząd podtrzyma możliwość ubiegania się o autoryzację pracy dla sponsorowanych partnerów. Warto nadmienić, że wizy te są otwarte, a zatem nie ograniczają jej posiadacza, można pracować dla kogoś, można zmienić pracodawcę, można nawet otworzyć własną działalność gospodarczą. 

        Przy przyznawaniu ubezpieczenia medycznego OHIP na podstawie wizy pracowniczej często wymagany jest dokument o zatrudnieniu, tak zwany Letter of Employment. 

Izabela Embalo

licencjonowany doradca

Kanada

tel./text:  416-5152022

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zaloguj się by skomentować