Goniec

Register Login

Imigracja do Alberty – nowy program

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Izabela Embalo        Władze imigracyjne w kanadyjskiej prowincji Alberta ogłosiły nowy program imigracyjny, w ramach którego rozpoczęte zostanie przyjmowanie zgłoszeń od 2 stycznia 2018 r. Program jest możliwością stworzoną przez prowincję, co daje bardzo dużą szansę otrzymania pobytu, ze względu na duży bonus punktowy, jaki otrzymujemy za certyfikat nominacji.

        Program jest dostępny dla zagranicznych pracowników w Albercie. Podobnie jak wszystkie inne kategorie programu prowincji w Albercie podania poddawane są losowaniu Express Entry. Wybrani kandydaci  otrzymują wspomnianą nominację, która zostaje wykorzystana do ubiegania się o stały pobyt.

        Kandydaci muszą posiadać oferty pracy od pracodawcy w Albercie. Oferta pracy niekoniecznie musi być w zawodzie wykwalifikowanym.

        Wnioskodawcy muszą mieć ważny status tymczasowego rezydenta w momencie składania wniosku i nie mogą mieszkać ani pracować w prowincji lub na terytorium innym niż Alberta. A zatem program nie obejmuje imigrantów, którzy pozostali w Kanadzie bez ważnej wizy. 

        Kandydaci muszą także wykazać się znajomością języka angielskiego lub francuskiego na poziomie lub powyżej Canadian Language Benchmark 4, o czym świadczy test językowy uznany przez rząd Alberty. Jest to niższe wymaganie niż w przypadku wielu innych programów imigracji ekonomicznej w Kanadzie, w tym popularnej federalnej klasy robotników wykwalifikowanych (FSWC), gdzie wymaga się znajomości językowej na poziomie płynnym. Od 2 stycznia 2019 r. poziom wymagany znajomości języka angielskiego i francuskiego zostanie zwiększony do minimum 5 CLB.

        Wyższy próg umiejętności językowych wynoszący CLB 7 lub wyższy został ustalony pracowników służby zdrowia  (NOC 3413).

        Podobnie jak w programie federalnym FSW, kandydaci muszą mieć ukończone liceum lub wyższy poziom wykształcenia. Kandydaci, którzy nie studiowali w Kanadzie, muszą uzyskać edukacyjną ekwiwalencję, dokumentującą odpowiedni poziom wykształcenia imigranta. W niektórych przypadkach kandydaci są zwolnieni z tego wymogu.

        Wnioskodawcy muszą mieć co najmniej 12-miesięczne doświadczenie zawodowe w pełnym wymiarze godzin w swoim obecnym zawodzie w Albercie w ciągu ostatnich 18 miesięcy lub co najmniej 24-miesięczne pełnoetatowe doświadczenie zawodowe w swoim obecnym zawodzie w Kanadzie i / lub za granicą w czasie 30 miesięcy (to doświadczenie zawodowe może być połączeniem doświadczenia zdobytego w Albercie, w innej prowincji lub za granicą).

        Wnioskodawcy muszą spełniać także wymóg minimalnego dochodu, w zależności od wielkości ich rodziny. 

        Uwaga, osoby, posiadające zawód jak poniżej, nie mogą korzystać z tego programu, a zatem nie wszystkie profesje się kwalifikują. 

        Podajemy zawody z numerkiem kwalifikacyjnym NOC:

Legislators 0011

School Principals and Administrators of Elementary and Secondary Education 0422

Managers in Social, Community and Correctional Services 0423

Fire Chiefs and Senior Firefighting Officers 0432

Escort Agency Managers, Massage Parlour Managers 0651

Secondary School Teachers 4031

Elementary School and Kindergarten Teachers 4032

Professional Occupations in Religion 4154

Authors and Writers 5121

Musicians and Singers 5133

Actors and Comedians 5135

Painters, Sculptors and Other Visual Artists 5136

Court Officers and Justices of the Peace 1227

Dental Laboratory Bench Workers 3223

Early Childhood Educators and Assistants 4214

Other Instructors 4216

Other Religious Occupations 4217

Other Performers, n.e.c. 5232

Artisans and Craftsperson 5244

Athletes 5251

Real Estate Agents and Salespersons 6232

Home Child Care Providers 4411

Home Support Workers, Housekeepers and Related Occupations 4412

Elementary and Secondary School Teacher Assistants 4413

Izabela Embalo

LICENCJONOWANY 

DORADCA – KANADA

tel. 416-5152022

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

        Osoby zainteresowane prawem imigracyjnym prosimy o kontakt.

        Z dużym sukcesem pomogliśmy setkom polskich imigrantów osiedlić się na stałe w Kanadzie. Od 1998.

Zaloguj się by skomentować