Goniec

Register Login

Kogo zapraszamy do Ontario?

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

IMG-34fa3c1509342c3855623dfc01acc59b-V  Prowincja Ontario, najpopularniejsza wśród imigrantów chcących osiedlić się w Kanadzie, posiada program prowincji, umożliwiający osiedlenie się właśnie tutaj. Jedną z imigracyjnych opcji jest program imigracji z kanadyjską ofertą pracy na terenie Kanady.

        Ontaryjskie przedsiębiorstwa-pracodawcy mogą rekrutować i sponsorować poprzez zatrudnienie w swoich firmach zagranicznych pracowników, którzy albo przebywają poza Kanadą, albo w Kanadzie.

        Program ten jest dostępny jedynie dla osób posiadających ważną wizę, osoby bez legalnego statusu w Kanadzie nie mogą się ubiegać.

        Kryteria dla pracodawcy w Ontario to w zależności od lokalizacji firmy, na terenie GTA, pracodawca – firma sponsorująca – powinien posiadać dochód brutto minimum 1 milion dolarów i zatrudniać minimum 5 pracowników, którzy są albo kanadyjskimi obywatelami, albo stałymi rezydentami. Firmy poza GTA, muszą spełnić niższe kryteria. Od tych pracodawców wymaga się minimalnego dochodu w poprzednim roku pół miliona dolarów i zatrudniania co najmniej pracowników – obywateli lub stałych rezydentów.

        Sponsorująca firma musi także działać od trzech lat i dłużej na terenie Ontario.

        Pracodawca musi w swojej ofercie zapewnić odpowiednią stawkę oraz wykazać się rekrutacją pracowników na terenie Kanady w ten sposób, by rząd imigracyjny prowincji Ontario był przekonany, że zagraniczni sponsorowani pracownicy nie zabierają pracy Kanadyjczykom lub rezydentom.

        Od pracowników zagranicznych wymaga się, by posiadali dwa lata doświadczenia w pięciu ostatnich latach w zawodzie, w jakim jest oferowane zatrudnienie w Ontario, lub zawodową licencję Ontario. Jeśli zawód jest uregulowany, pracownik musi także w momencie wysłania podania posiadać zawodowe uprawnienia.

        Od kandydatów kategorii tak zwanej ogólnej nie jest wymagany egzamin językowy, a zatem duże ułatwienie dla wielu zagranicznych pracowników, którym umożliwia się pozostanie na stałe poprzez zatrudnienie w naszej prowincji.

        Obecnie podania są przyjmowane tylko elektronicznie. Opłata rządowa wynosi 2000 dol. od podania na terenie GTA oraz 1500 dolarów od podania poza GTA.

        Tylko pracownicy zagraniczni posiadający ofertę pracy mogą skorzystać z tego programu. 

        W programie imigracyjnym Ontario mogą się także ubiegać kandydaci w innych kategoriach, np. studentów zagranicznych czy zagraniczni fachowcy, posiadający poszukiwane zawody.

        O innych możliwościach napiszę w następnym artykule.

IZABELA EMBALO

Licencjonowany doradca imigracyjny

Kanada

tel. 416-515-2022

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.emigracjakanada.net

Ostatnio zmieniany piątek, 12 styczeń 2018 10:17
Zaloguj się by skomentować