Goniec

Switch to desktop Register Login

POBYT DLA PRACOWNIKÓW ZAGRANICZNYCH

Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Obecnie prawo imigracyjne Kanady pozwala osiedlić się w Kanadzie na stałe fachowcom, którzy są legalnie zatrudnieni w Kanadzie.

      Do tej pory osoby, które przybyły do Kanady do pracy, najczęściej korzystały z programu w oparciu o tak zwaną emigrację niezależną. Urząd imigracyjny za przepracowane lata w Kanadzie, także za posiadaną ofertę pracy (o ile pracodawca nadal był zainteresowany zatrudnieniem cudzoziemca) przyznawał dodatkowe punkty. Oczywiście do dziś można ubiegać się o stały pobyt w tak zwanym programie punktowym, choć otwierają się nowe możliwości dla zagranicznych pracowników, którzy będą mogli ubiegać się o stałe zamieszkanie jedynie na podstawie przepracowanych w Kanadzie lat.

      Podobnie jak z zagranicznymi studentami, rząd doszedł do konkluzji, że imigranci którzy już zintegrowali się z Kanadą – mają kanadyjskie doświadczenie, zostali docenieni przez kanadyjskich pracodawców, ich umiejętności są nadal w Kanadzie potrzebne – ci kandydaci są bardzo atrakcyjni – wykazali pełna samodzielność ekonomiczną. W przypadku wielu imigrantów sprowadzanych corocznie z zagranicy, nigdy nie wiadomo, jak szybko nowo przybyli znajdą zatrudnienie, czy ich umiejętności będą docenione przez kanadyjskich pracodawców, czy będą potrafili odnaleźć się w nowym kraju, w nowym otoczeniu. W dodatku wielu imigrantów musi nostryfikować swoje licencje zawodowe.

      Do tej pory jedynym programem pozwalającym na stałą imigrację po zakończeniu dwuletniego kontraktu pracy był program dla opiekunek –live in caregiver program. Zatrudnieni w Kanadzie opiekunowie osób starszych, dzieci oraz osób niepełnosprawnych mają od lat pełne prawo ubiegania się o stałą rezydencję na terenie Kanady, jeśli przepracują w określonych warunkach dwa pełne lata legalnie, udokumentują swoje zatrudnienie, nie posiadają rekordów kryminalnych i są dobrego stanu zdrowia.

      Osoby zainteresowane osiedleniem się w Kanadzie, powinny zapoznać się z nowymi możliwościami, jakie stwarza rząd kanadyjski.

      Pracownicy zagraniczni mają prawo przybyć na kontrakt pracy z rodziną. Współmałżonkowie posiadają także legalne prawo zatrudnienia, a dzieci prawo uczęszczania do kanadyjskich instytucji edukacyjnych.

      UWAGA – pobyt stałego rezydenta przyznawany jest dla osób znających angielski. Każdy pracownik zagraniczny MUSI POZYTYWNIE ZDAĆ EGZAMIN JĘZYKOWY. Osoby znające angielski w stopniu słabym mogą nie zakwalifikować się na stały pobyt w Kanadzie w tym programie. Obecnie rząd Kanady wiele stawia na znajomość języków.

      OSOBY ZAINTERESOWANE POBYTEM, PRACĄ, STUDIAMI W KANADZIE PROSIMY O KONTAKT Z NASZYM BIUREM: 416 515 2022.

WWW.EMIGRACJAKANADA.NET

      Izabela Embalo

      Licencjonowany

Doradca Prawa Imigracyjnego

Zaloguj się by skomentować