Dzień dobry,
Mariusz Dzierżawski, Członek Zarządu Fundacji Pro-Prawo do Życia wystosował list otwarty do P.O Dyrektora Powiatowego Zespołu Szpitali w Oleśnicy, p. Agnieszki Cholewińskiej, również do wiadomości Starostwa Powiatowego w Oleśnicy w sprawie makabrycznych opisów dot. aborcji, których w wywiadzie dla Gazety Wyborczej udzieliła p. Gizela Jagielska, wicedyrektor szpitala i lekarka na oddziale ginekologii. PZS w Oleśnicy jest szpitalem, w którym dokonuje się obecnie najwięcej aborcji w Polsce.
W załączniku przesyłam list.

Pozdrawiam.
Jan Both, Fundacja Pro-Prawo do Życia

Pruszków, 03.07.2023r.

Pani

Agnieszka Cholewińska

p.o Dyrektora Powiatowego Zespołu Szpitali w Oleśnicy

List Otwarty

Szanowna Pani Dyrektor,

W wywiadzie dla Gazety Wyborczej Gizela Jagielska, wicedyrektor do spraw medycznych szpitala w Oleśnicy i lekarka pracująca na oddziale ginekologiczno-położniczym udzieliła wielu informacji dot. wykonywania aborcji w zarządzanej przez Panią placówce. Mówiła m.in.

“My dzisiaj na oddziale na przykład mamy trzy kobiety, które są w trakcie terminacji ciąży z powodu trisomii 21 i zagrożenia zdrowia psychicznego (…). Przed chwilą przeszły zabieg wstrzyknięcia chlorku potasu, zatrzymały się serca ich dzieci”

W wywiadzie dla Gazety Wyborczej Gizela Jagielska opisuje dokładnie metody aborcji stosowane Powiatowym Zespole Szpitali w Oleśnicy. Mówi o tym, jak wyglądają aborcje w pierwszym, drugim i trzecim trymestrze, czyli już w bardzo zaawansowanej ciąży (7-9 miesiąc).

Aborcji wczesnych mamy bardzo mało, do nas trafiają głównie pacjentki, w które są na końcu pierwszego trymestru, w drugim albo trzecim, czyli te wyższe ciąże. I wtedy, w zależności od wysokości ciąży, stosuje się sam misoprostol, albo preindukcję cewnikiem Folleya, czyli mechanicznie, albo oba. Do szyjki macicy wkłada się cewnik, który ją rozszerza, a potem, powyżej 22 tygodnia, podaje się oksytocynę, bo to jest już jak poród. W wyższych ciążach też wstrzykuje się dosercowo chlorek potasu, żeby dziecko nie urodziło się żywe”.

Te makabryczne opisy wykazują całkowity brak empatii p. Jagielskiej wobec dzieci, a także wobec ich matek. Są również sprzeczne z art. 39 Kodeksu Etyki Lekarskiej, który mówi: “Podejmując działania lekarskie u kobiety w ciąży, lekarz równocześnie odpowiada za zdrowie i życie jej dziecka. Dlatego obowiązkiem lekarza są starania o zachowanie zdrowia i życia dziecka, również przed jego urodzeniem”.

Pani Gizela Jagielska, na prowadzonym przez siebie profilu na Facebooku „babki babkom” zachęcała kobiety w ciąży do kontaktu z przestępcami rozprowadzającymi pigułki poronne. „Jeśli to ciąża wczesna do 10-12 tyg, a ty nie chcesz pojawiać się w szpitalu, kontaktuj się z Aborcyjny Dream Team. Pamiętaj, że polskie prawo nie kara kobiety, która sama sobie zrobi aborcję, a personel medyczny jest zobowiązany do udzielenia Ci pomocy w razie wystąpienia powikłań”.

Justyna Wydrzyńska, członek grupy „aborcyjny dream team” została skazana za pomocnictwo w nielegalnej aborcji. Grupa odpowiada za organizacje wielu tysięcy nielegalnych aborcji rocznie.

W tej chwili Powiatowy Zespół Szpitali w Oleśnicy, którym od niedawna Pani kieruje, jest placówką, w której dokonuje się najwięcej aborcji w Polsce. W 2022 roku wykonano tu aż 75 aborcji, w tym 71 na dzieciach podejrzanych o choroby lub wady genetyczne. 19 z nich podejrzewano o zespół Downa. Wszystkie aborcje zostały oficjalnie wykonane z powodu tzw. przesłanek psychiatrycznych. Przed wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z tych powodów w ogóle nie wykonywano aborcji w Powiatowym Zespole Szpitali w Oleśnicy.

Pani Gizela Jagielska, wicedyrektor szpitala ds. medycznych prezentuje się w mediach ogólnopolskich jako aktywistka aborcyjna, a szpital traktuje jako miejsce wprowadzania aborcyjnej ideologii. Nie sądzę aby służyło to dobremu imieniu szpitala. Spadająca liczba porodów i kłopoty finansowe potwierdzają to przypuszczenie.

Myślę, że warto rozważyć kwestię czy osoba kwestionująca kodeks etyczny i promująca przestępcze organizacje nadaje się na stanowisko zastępcy do spraw medycznych szpitala w Oleśnicy, a także czy jako ginekolog nie naraża na niebezpieczeństwo kobiet, którymi się zajmuje i ich dzieci. Pierwszą zasadą medycyny powinno być przede wszystkim nie szkodzić.

Z wyrazami szacunku.

Mariusz Dzierżawski,