Węgierskie weto zabiło unijną odmowę na żądanie Putina dotyczące płatności za gaz w rublach. Unia Europejska chciała zaakceptować wspólne oświadczenie odrzucające ostatni szantaż Putina, by zapłacić za rosyjską energię w rublach. Jednak rząd węgierski   zawetował je.

Według węgierskich mediów związanych z opozycją w ubiegły czwartek przywódcy UE przeprowadzili nieoficjalne konsultacje w Brukseli . Zwołali szczyt kryzysowy, ponieważ rosyjski prezydent Putin zapowiedział, że od 1 kwietnia Rosja od “nieprzyjaznych państw” będzie akceptowała płatności za gaz tylko w rublach .

Gazprom dodał, że wstrzyma wysyłania gazu do państw, które tego odmawiają, nawet jeśli oznaczałoby to zaprzestanie przesyłu gazu do krajów członkowskich UE.

Członkowie UE chcieli w tej sprawie wydać wspólne oświadczenie, ale propozycja została storpedowana przez węgierskie weto – napisały  media węgierskiej opozycji. Administracja Orbána miałąa argumentować, że jest to kwestia prywatnych firm, a UE nie powinna się w to angażować.

Francuski prezydent Emmanuel Macron powiedział 25 marca, że żądania Moskwy szkodzą rosyjskim kontraktom na dostawę gazu.  Minister gospodarki RFN Robert Habeck dodał, że nie pozwoli Rosji szantażować swojego kraju. Dodał Berlin “przygotuje się na każdy scenariusz”.  Niemiecki rząd poinformował wczoraj, że otrzymał gwarancje, że Europa będzie mogła w przyszłości płacić za rosyjski gaz w euro. Zapłaciliby  Gazprombank, który przeliczałby walutę obcą na ruble.