Większość konserwatywnych posłów głosowała dziś za usunięciem Erin O’Toole ze stanowiska lidera partii, torując drogę do kolejnej kampanii o przywództwo.

73 ze 118 parlamentarzystów obecnych – przewodniczący klubu partyjnego, Scott Reid, nie oddał głosu – głosowało za zastąpieniem O’Toole kimś innym.

Poseł z Newego Brunswicku, John Williamson, który był   pracownikiem biura byłego premiera Stephena Harpera, natychmiast wysunął swoje nazwisko na  tymczasową rolę, obiecując, że partia wybierze stałego przywódcę w „uczciwej i skutecznej rywalizacji”.

O’Toole, który reprezentuje okręg Durham na przedmieściach Toronto, spotkał się z falą krytyki   za zmianę stanowiska partii w sprawie opodatkowania emisji dwutlenku węgla, i zakazania szturmowej broni palnej

W oświadczeniu po głosowaniu Matt Jeneroux, poseł z obszaru Edmonton powiedział, że partia potrzebuje lidera, który „wyraźnie odzwierciedla nasze wartości”.

„O’Toole raz po raz zdradził społecznie konserwatywne podstawy partii swoim poparciem dla aborcji, ideologii LGBT, ucisku i niszczących wolność paszportów dla skażonych aborcją szczepionek” – powiedział Jeff Gunnarson, przewodniczący Campaign Life Coalition. „Najwyższy czas, aby ten fałszywy konserwatysta został usunięty”.

„O’Toole wbrew postawie wielu posłów konserwatywnych nie poparł też Konwoju Wolności.